Harcırahlarda, Nereden Hak Talebinde Bulunulacak?
26/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan harcırahlara ilişkin Anayasa Mahkemesi kararından sonra dört ana dosya yayımladık. Bugün ise iki soruya daha cevap vereceğiz... 1-Harcırah ödenmesi talebi hangi görev yerindeki idareye yapılacaktır? 2- Harcırah için nerede dava açmak gerekmektedir? Bu iki soruya ilişkin oluşturduğumuz ve eski dosyaların da yer aldığı yeni dosyaya ulaşmak için tıklayınız.
DAHA ÖNCE YAYIMLADIĞIMIZ DOSYALAR
Harcırah İçin Hak Talebinde, Tarihin Önemi 28.11.2005
Harcırah Almak İsteyenler Ne Yapmalıdır? 29.11.2005
27.04.2005 Tarihinden Sonra Harcırah Alamayanlar Ne Yapmalı? 05.12.2005
Harcırah Kararı, İlk Defa Atananları Kapsıyor mu? 05.12.2005
SORU: Öncelikle iyi çalışmalar kolay gelsin. Son zamanda çok sık bahsedilen harcırah mevzuu hakkında bir soru sormak istiyorum cevaplarsanız sevinirim.harcırahlar hakkında gerekli, çok önemli bilgiler verdiniz ama kimse; idareye verilecek olan dilekçelerdeki idarenin atamadan önceki görev yerimiz mi? Yoksa yeni görev yerimiz mi? ya da dava açılacak olan idare mahkemesinin önceki görev yerimizdeki mahkeme mi? yoksa yeni görev yerimizdeki mahkeme mi? olacağını belirtmediniz.biz bu konuda çelişkiye düştük. yardımcı olursanız sevinirim
CEVAP: 6245 sayılı Kanunun Harcırahın sureti tediyesini düzenleyen 57'nci maddesinde; "Harcırah hizmetin taallük ettiği kurum bütçesinden ödenir. 52 nci madde hükmü mahfuz kalmak şartiyle, ceza davalarında mezkür maddede yazılı yol masrafı ve tazminatların, işin ifasından evvel makbuz mukabilinde vezneye yatırılmasına imkan bulunmıyan hallerde, bunlar, bilahara mahküm olan veya haksız çıkan taraftan tahsil olunmak üzere, evvel emirde Adalet Vekaleti Bütçesinden ödenir. (1631 sayılı Askeri Muhakeme Usul Kanununun 281 inci maddesinin (A) fıkrası hükmü mahfuzdur.).."hükmü yer almaktadır.
Bu hüküm çerçevesinde bir örnekle konuyu açıklamak gerekirse; Çevre ve Orman Bakanlığında görev yapan bir memur Milli Eğitim Bakanlığı Konya MEB İl Müdürlüğüne naklen atanmışsa harcırah ödemesi talebi
Konya MEB il müdürlüğünden istenecektir.
2577 sayılı Kanunun Kamu görevlileri ile ilgili davalarda yetkiyi düzenleyen 33'üncü maddesinde;
"1. Kamu görevlilerinin atanması ve nakilleri ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlilerinin yeni veya eski görev yeri idare mahkemesidir.
2. Kamu görevlilerinin görevlerine son verilmesi, emekli edilmeleri veya görevden uzaklaştırılmaları ile ilgili davalarda yetkili mahkeme, kamu görevlisinin son görev yaptığı yer idare mahkemesidir.
3. Kamu görevlilerinin görevle ilişkisinin kesilmesi sonucunu doğurmayan disiplin cezaları ile ilerleme, yükselme, sicil, intibak ve diğer özlük ve parasal hakları ve mahalli idarelerin organları ile bu
organların üyelerinin geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili davalarda yetkili mahkeme ilgilinin görevli bulunduğu yer idare mahkemesidir."hükmü yer almaktadır.
Buna göre Ankaradan Konyaya atanan bir memur ister Ankara İdare Mahkemesinde veya Konya İdare Mahkemesinde dava açabilir.