Yargı Teziç'e karşı harekete geçiyor. Soruşturma açılacak

Haber Giriş : 22 Aralık 2005 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cezaevinde bulunan Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ile ilgili polemikler sürüyor. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, sürekli olarak aynı sözleri tekrarlıyor:

- Rektöre sahip çıkmak Cumhuriyete sahip çıkmaktır. Bitmiyor, bu kadarla da kalmıyor...

Aşkın'ın tutukluluğuna tepki gösteriliyor. Mahkeme kararı eleştiriliyor. Rektör'ü serbest bırakmayan mahkeme sürekli olarak hedef alınıyor. Yargı ise rahatsız. YÖK Başkanı'nın bu çıkışları, hukukçular arasında ciddi tepkilerin oluşmasına yol açtı. Adalet mekanizmasına müdahale olarak değerlendirildi. Sonunda, harekete geçilmesi kararlaştırıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç hakkında soruşturma açıyor.

***
Dün, Ankara Adliyesi'nde hareketli saatler yaşandı. Konu hakkında bir dizi görüşme yapıldı. Cumhuriyet savcıları kendi aralarında değerlendirmelerde bulundular. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in açıklamaları tek tek ele alındı. Olayın başından bu yana izlediği tutum masaya yatırıldı. Sonunda ortak bir görüş üzerinde birleşildi:

- Yargıya dışarıdan müdahale yapılmaktadır. Bunun üzerine, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç hakkında soruşturma açılması konusunda prensip mutabakatına varıldı. Bir Cumhuriyet Savcısı, görüşmelerin ardından şu değerlendirmeyi yaptı:

"- Konuyu uzun süredir izliyoruz. Bize göre, hem YÖK Başkanı'nın hem de bazı siyasi partilerin Yücel Aşkın ile ilgili izlediği tutum yargıya müdahaledir. Bütün bunlar yargı camiasında rahatsızlığa yol açmıştır. Gereğini yapacağız ve soruşturma başlatacağız." Ardından ekledi:

- Bir yandan yargının siyasallaşmasından söz ediliyor. Diğer taraftan yargı baskı altına alınmaya çalışılıyor.

***
Peki, YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ne yapmıştı?..

Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın tutuklanmasının ardından bazı rektörler bir araya gelerek, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e gittiler. "Yargıya siyaset karıştığını" iddia ettiler. Bu arada, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in kardeşi Ramazan Çelik'i de suçladılar. Rektörler Komitesi olağanüstü toplandı. Bu toplantıda, savaş kararı alındı. Ardından, Erdoğan Teziç Van'a gitti. Rektör Aşkın'ı cezaevinde ziyaret etti. Burada, tutuklama kararının yanlış olduğu yönünde açıklamalar yaptı. Benzer açıklamalar sürekli tekrarlandı. Teziç, Rektör Aşkın olayı ile ilgili olarak hep aynı sözleri kullandı:

"- Rektöre sahip çıkmak, Cumhuriyete sahip çıkmaktır." Yetmedi, yargılamanın başka bir ilde yapılması istendi. Teziç, son olarak da Aşkın'ın tutuklu yargılanmasını öngören mahkeme kararını eleştirdi. Durum bu olunca bir gazeteci sordu:

- Sizin yaptığınız bu açıklamalar yargıya müdahale değil mi? YÖK Başkanı Teziç ise, suçlamayı kabul etmedi:

- Açıklamamda yargıya müdahale varsa hesabını vermeye hazırım. Bütün bunların ardından da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçme kararı aldı. "Hesap vermeye hazırım" diyen YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e yakında adliye yolu görünüyor

Emin Pazarcı/ Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber