İş yerine kamera taktırmayana ceza

Ordu Valisi Orhan Düzgün,'riskli' bulunan işyerlerine güvenlik kamerası taktırmayanlara Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında 82 ila 169 TL para cezası uygulanacağını, kamu amirleri hakkında ise soruşturma açılacağını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 09 Nisan 2013 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İş yerine kamera taktırmayana ceza

Ordu Valiliği, kentte iş yerlerindeki hırsızlıkların önüne geçmek için harekete geçti. Ordu Valisi Orhan Düzgün tarafından geçen yıl Kasım ayında 'Kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınması gereken güvenlik tedbirleri' kararı alındı. Karar kapsamında kent genelindeki işyerleri, Ordu Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki Toplum Destekli Polislik Büro Amirilği ekipleri tarafından tek tek ziyaret edilerek, sahiplerine yazılı kararla birlikte 'güvenlik yeterlilik kontrol formu' dağıtıldı. İşyeri sahiplerinin formdaki sorulara vereceği cevaplar doğrultusunda işyerinin güvenlik önlemleri bakamından mevcut durumunun tespit edilip 'risk faktörleri' belirlendi ve buralarda gerekli ek önlemlerin alınması istendi.

Vali Düzgün, riskli bulunan işyerlerine güvenlik kamerası taktırmayanlara Kabahatler Kanunu'nun ilgili maddesi kapsamında 82 ila 169 TL para cezası uygulanacağını, kamu amirleri hakkında ise kamu personelinin tabi olduğu ilgili mevzuat gereğince soruşturma yapılacağını söyledi.

Ordu Valisi Orhan Düzgün, güvenlik eksikleri belirlenen işyerlerinin eksiklerini gidermeleri için süre tanıdıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Valilik olarak gerçek usulde vergilendirilen bütün işyerlerinin güvenlik kamerası takması yönünde bir genelgemiz oldu. Bunun için belli bir süre tanıdık. O süre henüz daha dolmadı. O süre sonunda da gerçek usulde vergilendirilen tüm işyerlerinin kameralarının kendilerinin takmasını arzu ediyoruz. Bunun denetimini yaptıracağız. Kamerasını takmayan işyerine idari cezalarımız olacak. Kendi işyerine bir güvenlik kamerası taktırması hem o işyeri açısından hem de genel asayiş açısından faydalı olduğunu düşünüyorum."

İşyerinde olası bir hırsızlık olayında güvenlik kameralarının kayıtları yardımıyla pek çok olayın aydınlatılabileceğini dile getiren Vali Düzgün, "Zaten bu kameraları taktırmak sanıldığı kadar yüksek maliyetli değil. Yani ortalama 2-3 bin lira civarında maliyeti var. 100 bin lira, 200 bin lira, 500 bin lira sermayeyle kurulan bir işyeri için sermayesinin yüzde biri ya da daha az miktarda güvenlik kamerası sistemi kurulması için gerekli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Valiliğin kararı

Ordu Valisi Orhan Düzgün tarafından alınan 'Kamu güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınması gereken güvenlik tedbirleri' kararı, Toplum Destekli Polislik Büro Amirilği ekipleri tarafından kent genelindeki işyerileri sahiplerine verildi. Yazılı kararla birlikte 'güvenlik yeterlilik kontrol formu' dağıtıldı. Valiliğin kararı şöyle:

"Kararın amacı, suçların işlenmeden önce önlenmesi, eğer işlenmiş ise suçluların kısa sürede tespit edilmesi ve yakalanması ile toplumsal sorumluluk bilincinin geliştirilmesi maksadıyla toplumun mücadeleye aktif katılımının sağlanmasıdır.

Uygulamaya ilişkin yükümlülük ve sorumluluklar maddesine göre kamu ve özel işletmelerce meydana gelebileceği değerlendirilen başta hırsızlık olayları olmak üzere suçlara karşı caydırıcılığın sağlanabilmesi, teşebbüs anında erken ikaz sağlanması ve olay meydana geldiğinde ise olayın şüphelilerini tespit etmek ve yakalanabilmelerini kolaylaştırabilmek maksadıyla, genel kolluk kuvvetlerince uygun görülecek önleyici tedbirleri alınacaktır.

Cezai hükümler maddesine göre de alınan kararlara uymayan özel işletmeler hakkında mülkü idare amirlikleri tarafından 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nda yer alan hükümler doğrultusunda gerekli cezai işlemler yapılacak, kamu işlerlerinin amirleri hakkında ise kamu personelinin tabi olduğu ilgili mevzuat gereğince işlem yapılacaktır."

Kabahatler Kanunu 32'nci Madde

Ordu Valisi Orhan Düzgün'ün, 'riskli' bulunan işyerlerine güvenlik kamerası taktırmayanlara 82 ila 169 TL para cezası uygulanacağını dayandırdığı Kabahatler Kanunu'nun ilgili 32'nci maddesi ise şöyle:

'Emre aykırı davranış; Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye 100 Türk Lirası idari para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.'

Maddede yer alan 'Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir' hükmüne istinaden, Ordu Valiliği'nin cezayı 82 ile 169 TL olarak kendisi belirlediği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber