Erzincan'da organ bağışı paneli

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erzincan Müftülüğü tarafından düzenlenen Organ Bağışı ve Organ nakli konulu bir panel düzenlendi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2013 23:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erzincan'da organ bağışı paneli

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erzincan Müftülüğü tarafından düzenlenen Organ Bağışı ve Organ nakli konulu bir panel düzenlendi.

Erzurum Bölge Organ Nakil Koordinatörlüğü'nün desteği ile gerçekleşen panele Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu ve İl Müftüsü Burhan İşliyen konuşmacı olarak katıldı.

Erzincan Belediyesi çok amaçlı toplantı salonunda düzenlenen panele, Sağlık İl Müdürü Dr. Mesut Turan, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Yılmaz, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Fatih Özçiçek, sağlık personelleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panel öncesinde konuşan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri İsmail Yılmaz ile Sağlık İl Müdürü Dr. Mesut Turan organ bağışının önemine değindiler.

Panelde konuşan Organ ve Doku Nakli Erzurum Bölge Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu, organ naklinin önemine değinerek vatandaşları organ bağışına davet etti.

Kacıroğlu, organ naklinin tanımı, tarihçesi, kimden yapılabileceği sorularına cevap verdi ve yurt dışı ile Türkiye'de bağış oranlarının kıyaslamasını yaptı. Organ naklinin sıradan bir süreç olmadığını vurgulayan Kacıroğlu, ülke genelinde bugün 20 bin 909 kişinin nakil beklediği bilgisini verdi. Konuşmasında Türkiye'de 50 bin diyaliz hastası olduğunu ve bir diyaliz hastasının 5 yıllık maliyetinin 287 bin dolar olduğunu hatırlatan Kacıroğlu, buna karşın naklin ise 102 bin dolar olduğunu söyledi.

Kacıroğlu beyin ölümü ile bitkisel hayatın farklı olduğunu belirterek, beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin hayta dönmesinin tıbben mümkün olmadığını vurguladı. Kacıroğlu "Beyin ölümü kararı 4 kişiden oluşan bir kurul tarafından veriliyor. Beyin ölümünden sonra organ fonksiyonları bozulmaya başlıyor. Mümkün olduğu en kısa sürede beyin ölümü tanısı konulup, organlar izinler çerçevesinde alınıyor" şeklinde konuştu.

Panelde son olarak konuşan Erzincan İl Müftüsü Burhan İşliyen ise İslam dininin yüzyıllar önce bu konuya el attığını belirterek, ayet ve hadislerden örneklerle organ ve doku naklinin caiz olduğunu katılımcılara anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber