Başbakanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de ailelerin yüzde 43'ü yoksul. olduğu belirlendi.
Başbakanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de ailelerin yüzde 43'ü yoksul. olduğu belirlendi.
Başbakanlık tarafından yapılan araştırmaya göre, yoksulluk riski altında bulunan nüfusun yüzde 24'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtildi. Raporda, çalıştığı halde yoksul olanların oranının ise yüzde 50'ye ulaştığı tespit edildi. Yoksulluğun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yoğunlaştığı belirlenirken, bunda rol oynayan en önemli etkenin bölgenin demografik yapısı olduğu belirtildi. Ayrıca, 1980'lerin sonlarından itibaren yaşanan terör olayları, yetersiz yatırımlar, kısıtlı eğitim olanakları, kentsel işgücü piyasasının gelişmemişliği ve kültürel etkenlerde bu bölgelerde yaşayan hane halklarının durumunu olumsuz etkilediği, bu nedenlerle en göç veren illerin bu bölgede yer aldığı belirtildi. Yoksullukta ikinci sırayı da İç Anadolu Bölgesi'sinin aldığı ifade edildi.
Araştırma sonuçlarına göre, ailelerin yaklaşık yarıdan fazlasının tasarruf yapamadığı ortaya çıktı. Tasarruf yapanların da tasaruflarını en fazla altın, döviz, vadeli mevduat olarak değerlendirdiği belirlendi. Tassarruf yapabilen ailelerin de tasarruflarını nakit olarak tutmayıp, yatırıma dönüştürdükleri belirtildi.
Araştırmada, ailelerin çoğunluğunun mevcut harcamalarını devam ettirmek, yatırım yapmak ya da borçlarını ödemek amacıyla borçlandığını saptandı. Ailelerin öncelikle firma ve mağazalara, bankalara borçlandıkları, firma ve bankalara borçlanmada ise tüketici kredileri ve kredi kartı borçlarının ağırlık taşıdığı kaydedildi.
Bilinçsiz tüketim
AraŞtIrmada, tüketimi teşvik eden ve hızlandıran, borçlanma şekilleri kullanımı ve satın alma ilkeleri hakkında bilgisiz, savurgan bir tüketici tipinin ortaya çıkmasına yol açtığı belirtildi. Tüketimlerini bu yolla gerçekleştiren ailelerin bütçelerinde ortaya çıkan açıklar yüzünden ödeme güçlüğü içerisine girdikleri ve geçim sıkıntısı çektikleri de kaydedildi.
H.O.Tercüman