Bingöl'de baraj inşaatını durdurma kararı

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bingöl’ün Solhan ilçesi Kale köyündeki Kale HES Barajı’nın gerekli izinler alınmadan baraj yapım çalışmalarına başlandığını, söz konusu çalışmanın gerekli izinler alınıncaya kadar durdurulması için ilgili firmaya yazı yazıldığını kaydetti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2013 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bingöl'de baraj inşaatını durdurma kararı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken'in, Hidro Elektrik Santrallerinin (HES) tarihi yapılara ve kültürel eserlere verdiği zararlara ilişkin TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesine cevap veren Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Bingöl'ün Solhan ilçesi Kale köyündeki Kale HES Barajı'nın gerekli izinler alınmadan baraj yapım çalışmalarına başlandığını, söz konusu çalışmanın gerekli izinler alınıncaya kadar durdurulması için ilgili firmaya yazı yazıldığını kaydetti.

Milletvekili Baluken'in Solhan ilçesinde yapımı devam eden Kale Barajları'nın gerek doğa ve üzerindeki canlı türleri için bir yıkıma neden olduğunu, gerekse baraj yapımından sonra tarihi eserler ve SİT alanlarının su altında kalma riskini barındırdığına ilişkin önergesini yanıtlayan Bakan Çelik, "Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 05/12/1997 tarihli ve 859 sayılı kararı ile Bingöl'ün Solhan ilçesi, Kale köyünde bulunan Kale, 2. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak aynı köyde bulunan tarihi mezarlık, saray, kale zindanı ve camii taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir. Ayrıca Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bahsi geçen Kale HES projesine ilişkin başvurunun yapılmaması nedeniyle projenin bölgedeki konumu bilinmemektedir" dedi.

Baluken'in, ayrıca söz konusu baraj inşaatına ilişkin tarihi eserleri koruması gereken İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün bakanlığa ilettiği herhangi bir raporun olup olmadığını, varsa raporların neden dikkate alınmadığını, raporlar yoksa müdürlüğün görevini ihmal konusunda bakanlıkça herhangi bir işlemin yapılıp yapılmadığı sorusunu da yanıtlayan Bakan Çelik, "Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün 26/12/2013 tarihli ve 276 yazının ekindeki Solhan Kaymakamlığı'nın yazısında; gerekli izinlerin alınmadan baraj yapım çalışmalarına başlanmış olduğu ifade edilmiş olup, söz konusu çalışmanın gerekli izinler alınıncaya kadar durdurulması için firmaya yazı yazıldığı anlaşılmıştır. HES Projeleri Orman ve Su işleri Bakanlığı, DSİ Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı'nın görev, yetki ve sorumluğunda bulunmaktadır. Bingöl'ün Solhan ilçesinde 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu uyarınca ilan edilen herhangi bir Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ve/veya Turizm Merkezi bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber