Taşıt vergisi kasko sigortasının %5'ini aşamayacak

Haber Giriş : 27 Aralık 2005 15:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Motorlu taşıtlar vergisi tutarı, kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini aşan taşıtlar için bir alt kademede bulunan taşıtlar için belirlenen tutarda vergi ödenecek.

Maliye Bakanlığı'nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için 2006 yılında uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarları Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından 2006 yılı ocak ayından itibaren uygulanmak üzere ilan edilen kasko sigortası değerlerinin yüzde 5'ini aşması durumunda, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademede bulunan taşıtlara denk gelen vergi tutarı olarak uygulanacak.

ÖRNEK HESAPLAMA

Buna göre, kasko sigortası değeri 40 bin YTL olan motor silindir hacmi 4200 santimetreküp 1995 model 12 yaşında bir taşıtın 2 bin 197 YTL olan vergisi, kasko değerinin yüzde 5'ini aştığı için bir alt kademeye göre ödenecek.

Bu durumda söz konusu taşıtın vergisi motor silindir hacmi 4001 santimetreküp ve 12-15 yaş grubun bir alt kademesinde yer alan 3501-4000 santimetreküp arası ve 12-15 yaş grubu düzeyinden 1526 YTL olarak ödenecek.

KASKO SİGORTASI BELİRLENEN DEĞERİ GEÇEMEYECEK

Söz konusu uygulama mükelleflerin müracaatı üzerine yapılacak. Mükelleflerin bu uygulamadan yararlanabilmesi için, taşıtların kasko sigortası poliçesine sahip olmaları zorunluluğu ise bulunmuyor.

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtların kasko sigortası değerlerinin belirlenmesinde; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından 2006 yılının ocak ayından itibaren uygulanmak üzere yayınlanan ve taşıtların cinsi, kodu, modeli, markası, tipi ve yaşı itibariyle kasko sigortası değerlerinin yer aldığı "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi" esas alınacak ve bu değerin üzerinde veya aşağısında olamayacak.

Kasko sigortası değerinin belirlenmesinde, kasko kasko sigortası poliçesinde belirtilen sigorta değerine göre işlem yapılmayacak. Her hangi bir nedenle hasarlı duruma gelmiş olan taşıtların hasar durumları, motorlu taşıtlar vergisi tutarı için esas alınacak olan kasko sigortası değerinin belirlenmesinde dikkate alınmayacak.

LİSTEDE YER ALMAYAN TAŞITLAR İÇİN AYRICA BELİRLENEBİLECEK

Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından yayınlanan "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi"nde yer almayan taşıtların kasko sigortasına esas olan değerleri; yetkili sigorta acentelerinin başvurusu durumunda Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ayrıca belirlenecek.

SİGORTA ACENTELERİ DE SORUMLU OLACAK

Kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin "2006 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu"nu yetkili bir sigorta acentesinden alarak ilgili vergi dairesine vermesi gerekiyor.

Mükellef müracaatı üzerine yetkili sigorta acentesi tarafından düzenlenen "2006 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarına Esas Olan Kasko Sigortası Değeri Bildirim Formu"nun doğruluğundan, mükelleflerle birlikte yetkili sigorta acenteleri de sorumlu olacaklar.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber