Branş Değişikliklerine Dair Yeni Genelge
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin alan değişikliği işlemlerine dair yeni bir genelge yayımlanmıştır. Bilindiği üzere 5 Ekim 2005 tarihinde yayımlanan Personel Genel Müdürlüğü genelgesi ile Türk Dili ve Edebiyatı, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Matematik ve İHL Meslek Dersleri öğretmenlerinin branşları zorunlu olarak değiştirilmişti. Yeni genelgeyi görmek için başlığa tıklayınız.
T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı: B.08.0.PGM.0.23.10.2- 849/ 77689 26 ARALIK 2005
Konu: Alan Değişikliği
...................VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)
İlgi: a) Talim ve Terbiye Kurulunun 12.07.2004 tarihli ve 119 sayılı Kararın Geçici 6 ncı maddesi,
b)Personel Genel Müdürlüğünün 05.10.2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.2-595/61137 sayılı Genelgesi,
c) 18.11.2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.2-705/70638 sayılı yazımız,
d) 05.12.2005 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.10.02/57636 sayılı yazımız.
e) Sakarya Valiliği İl Millî Eğitim Müdürlüğünün 12.12.2005 tarihli ve B.08.4.MEM.4. 54.00.02.231.1/1764 sayılı yazısı.
Alan değişikliğine ilişkin kararnamelerin tebliğ/tebellüğ işlemlerine ilişkin ilgi (e) yazı incelenmiştir.
İlgi (d) yazımızla; "1. Alanını değiştirmek istemeyen öğretmenlerin;
a) Öncelikle bulunduğu eğitim bölgesi olmak üzere, yerleşim yerinde ihtiyaç bulunan eğitim kurumları olacak şekilde Bakanlıkça atandıkları alanda görev yerlerinin belirlenmesi ve yarıyıl
tatilinde ilişiklerinin kesilmesi,
b) Eğitim bölgesinde ya da yerleşim yerinde norm kadro açığı bulunmadığı takdirde açık oluşuncaya kadar bulundukları eğitim kurumunda görevlerine devamlarının sağlanması, ileride oluşacak açık kadroya,
öncelikle bu şekilde alanı dışında görevlendirilen öğretmenlerin verilmesi" açıklaması yapılmıştır.
Bu kapsamda olup askerde, izinli ya da raporlu olmasından dolayı alan değişikliğine ilişkin kararnamesi tebliğ/tebellüğ işlemi yerine getirilemeyen öğretmenlere tebliğ/tebellüğ işlemleri göreve başladıklarında yerine getirilecek, görevden ayrılmaları ise eğitim ve öğretim hizmetlerinin aksamaması nedeniyle ders yılı bitiminde/dönem sonunda gerçekleştirilecektir.
Ayrıca; Türk Dili ve Edebiyatı, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Matematik ve İHL Meslek Dersleri öğretmenlerinden, ilköğretim okullarında Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İlköğretim Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin öğretmenliğinde görevlendirilenlerin alanları ihtiyaç nedeniyle Bakanlıkça değiştirilmiştir.
Bu öğretmenlerden, İLSİS kayıtlarındaki öğrenim bilgileri eksik olanların bilgileri güncellenmiş olup kararnameleri bağlı oldukları il millî eğitim müdürlüklerine elektronik ortamda gönderilmiştir. Bunlar hakkında da ilgi (c) ve (d) yazılar doğrultusunda işlem yapılacaktır.
İlgi (a) Karar ve (b) Genelge kapsamında olmak üzere; ilköğretim okullarında, Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İlköğretim Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin öğretmenliğine valiliklerce/kaymakamlıklarca görevlendirilmiş öğretmenler ile görevlendirilecek olanlar (yürürlükten kaldırılan 4855 sayılı Kanun kapsamında olanlar dâhil) görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüklerine dilekçe vermek suretiyle alan değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.
Alan değişikliğine ilişkin dilekçelerin valilik yazıyla birlikte 28.12.2005 Çarşamba günü çalışma saati bitimine kadar öğretmenin alanıyla ilgili atama dairelerinin ekte gönderilen iletişim adresleri verilen şubelerin e-posta adreslerine gönderilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.
Remzi KAYA
Bakan a. Genel Müdür
EKLER:
1-İletişim Adresleri Listesi
DAĞITIM:
Gereği: Bilgi:
81 İl Valiliğine Atama Daire Başkanlıklarına
BU YENİ GENELGEYE GÖRE,
1- İlköğretim okullarında görevlendirilen öğretmenler istediklei taktirde alan değişikliği isteği talebinde bulunabileceklerdir. Genelgeki hükümlerle ifade edilecek olursa, "İlgi (a) Karar ve (b) Genelge kapsamında olmak üzere; ilköğretim okullarında, Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İlköğretim Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin öğretmenliğine valiliklerce/kaymakamlıklarca görevlendirilmiş öğretmenler ile görevlendirilecek olanlar (yürürlükten kaldırılan 4855 sayılı Kanun kapsamında olanlar dâhil) görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüklerine dilekçe vermek suretiyle alan değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir."
2- İLSİS kayıtlarındaki öğrenim bilgileri eksik olanların bilgileri, Milli Eğitim Bakanlığınca güncellenerek, buna dair kararnameleri bağlı oldukları il millî eğitim müdürlüklerine elektronik ortamda gönderilmiştir.
3- Genelgenin alan değiştirmek isteyenelere ilişkin bölümünde şunlar denilmektedir:
"İlgi (d) yazımızla; "1. Alanını değiştirmek istemeyen öğretmenlerin;
a) Öncelikle bulunduğu eğitim bölgesi olmak üzere, yerleşim yerinde ihtiyaç bulunan eğitim kurumları olacak şekilde Bakanlıkça atandıkları alanda görev yerlerinin belirlenmesi ve yarıyıl
tatilinde ilişiklerinin kesilmesi,
b) Eğitim bölgesinde ya da yerleşim yerinde norm kadro açığı bulunmadığı takdirde açık oluşuncaya kadar bulundukları eğitim kurumunda görevlerine devamlarının sağlanması, ileride oluşacak açık kadroya,
öncelikle bu şekilde alanı dışında görevlendirilen öğretmenlerin verilmesi"
Bu açıklamanın (a) bendinde yer alan "ihtiyaç bulunan eğitim kurumları olacak şekilde Bakanlıkça atandıkları alanda görev yerlerinin belirlenmesi ve yarıyıl tatilinde ilişiklerinin kesilmesi" ibaresi uygulanabilir bir hüküm değildir. Zira, kişinin branşında atanabileceği okul olsaydı, zaten zamanında oraya atanır ve norm kadroya girerdi dolayısıyla norm kadro fazlası olmazdı. Kısacası, bu hükmün uygulama alanı yoktur.
- Kimsenin "benim ilişiğim kesilecek" diye endişeye kapılmasına gerek yoktur. İlişiğin kesilebilmesi için, atandığınız branştan bulunduğunuz eğitim bölgesinde ihtiyaç olması gerekmektedir. Bu halde ilişiğiniz kesilerek, ihtiyaç olan okula atanıp norm kadroyla ilişkilendirileceksiniz.
- Eğer yukarıdaki paragrafta belirtilen durum gerçekleşmez ise yani ilişiğinizin kesilmesini gerektiren bir durum ortaya çıkmaz ise, zaten bulunduğunuz okulda yukarıda yer verilen genelgeni (b) bendine göre çalışmaya devam edilecektir.
Öğretmenin isteği olmaksızın branş değiştirilmesi durumu yasal değildir ve Türk Eğitim-Sen tarafından dava açılmıştır. Branşlarını değiştirmek istemeyeler bunu dilekçe ile kurumlarına bildireceklerdir.
- Branş değişikliğini kabul etmek isteyenler şu durumları göz önünde tutmaları gerekmektedir.
a) Bir daha lise ve Anadolu Lisesi ve benzeri gibi kurumlara atanamayacaklardır.
b) Lise ve Anadolu Lisesi ve benzeri gibi kurumlara idareci olarak atanamayacaklardır.
c) Emekli olana kadar yeni branşlarında çalışacaklardır.
-Branş değişikliğini kabul etmek istemeyenler şu durumları göz önünde tutmaları gerekmektedir.
a) Eğer bölgelerinde branşlarında boşluk varsa o okula atanırlar. Dolayısıyla norm kadroya girersiniz.
b) Bölgenizde branşınızda atanacağınız yer yoksa şu an çalıştığınız okulda çalışmaya devam edersiniz ilişiğinizi kesemezler.
c) Norm kadro mevzuatına göre bölgeniz dışında isteğiniz dışında başka bir okula atamanız yapılamaz.
d) Değişiklik isteğine karar verecek olanlar sizlersiniz, sonuçta bu branşta çalışmaya karar verdiyseniz artık o branşın öğretmeni olacaksınız.