Belediye Başkanları 4'üncü kez hakim karşısında

VAN'da düzenlenen KCK operasyonlarının ardından haklarında dava açılan, aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu tutuksuz 13 sanık, 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dördüncü kez hakim karşına çıktı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Nisan 2013 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediye Başkanları 4'üncü kez hakim karşısında

Van'da 7 Haziran 2012 tarihinde KCK'ya yönelik yapılan operasyonda, aralarında Van Belediye Başkanı BDP'li Bekir Kaya, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP İl eski Başkanı Cüneyt Caniş, Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler'in de bulunduğu 13 şüpheli gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 10'u tutuklandı. Yapılan soruşturma sonrası KCK şüphelileri hakkında hazırlanan iddianameyle 'örgüt üyeliği' suçundan 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. İlk duruşma sonrası mahkeme heyeti Özalp İlçesi Belediye Başkanı Murat Durmaz ve Edremit İlçesi Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan'ı tahliye ederken, görülen üçüncü duruşmada ise aralarında Van Belediye Başkanı Kaya'nın da bulunduğu 8 sanık tahliye oldu.

Tutuksuz 13 sanığın yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmaya Bostaniçi Belde Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve BDP Van eski İl Eş Başkanı Mihriban Şah dışında tüm sanıklar ve avukatları katıldı. Sanık avukatlarından Murat Timur, dosyanın çok kapsamlı olduğunu tüm delilerin teker teker incelenmesi ve avukatlar olarak savunma yapmaları gerektiğini söyledi. Mahkeme heyetinden mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre talep eden Timur, ayrıca kimliği açık olan tanıklardan İkram Tuci ve Serdar Hacı Yusufoğulları'nın bir dahaki celsede dinlenmesini istedi.

KÜRTÇE İFADE

Mahkeme başkanı daha sonra sanıklara bir taleplerinin olup olmadığını sordu. Sanıklardan Belediye Başkanı Kaya, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ve BDP eski İl Başkanı Cüneyt Caniş, Türkçe olarak taleplerinin olmadığını söyledi. Sanıklardan Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler ve diğer sanıkların Kürtçe konuşması üzerine mahkeme başkanı Kürtçe tercüme edecek birinin olup olmadığını sordu. Sanık Avukatlarından Murat Timur, Kürtçe tercüman atanmasını istedi. Mahkeme başkanının onayı ile Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi tercümanlık yaptı. Sanıklar mahkeme heyetinin Türkçe sorularına Kürtçe cevap verirken, tercümanlık yapan Abi mahkeme heyetine Kürtçe çevirisini yaptı. Sanıklar bir taleplerinin bulunmadığını söyledi.

'YARGILAMAYI UZATMA' TARTIŞMASI

Esas hakkındaki mütalalarını tekrar ettiklerini belirten Cumhuriyet Savcısı Recep Bakırcı, müdafi avukatlarının yargıyı uzatma çabası içinde olduklarını, bu nedenle süre talebinin rededilmesi, kimliği açık tanıkların dinlenmesine ilişkin kararı da mahkeme heyetinin takdirine bırakılmasını istedi. Savcının bu talebi üzerine avukatlar, gerçeğin ortaya çıkması için tanıkların dinlenmesi gerektiğini, taleplerin dikkate alınması gerektiğini, avukatların hiç bir şekilde mahkemeyi uzatma gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi ve bu taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

Mahkeme daha sonra avukatların talepleri ile ilgili kararı vermek üzere yarım saat ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti avukatların 'süre talebi' ve 'kimliği açık tanıkların dinlemesine yönelik' talebini reddetti. Duruşma 2 Temmuz tarihine ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber