İLKSAN Genel Müdürünün kızı nerede çalışıyor?
İLKSAN Genel Müdürlüğü, üye aidatlarından banka hesabına yatan geliri kâr olarak göstermekte ve altın çağ yaşandığını ifade etmektedir.
İLKSAN genel olarak çok büyük bir iş yapmamasına ve gelirlerinin yüzde 98'ini üye aidatları ve faiz geliri oluşturmasına rağmen, kurumun bir KİT gibi yönetildiği görülmektedir.
26 Nisan 2013 tarihinde İLKSAN Genel Kurulu yapılacak. Ancak bul yıl diğer yıllardan farklı bir süreç yaşanıyor. Hazırlanan ve ilgili kişilerin bir şifreyle görmesine izin verilen denetleme kurulu raporunda, 4 sayfalık şerh bulunuyor. Üstelik şerhi yazan denetçi, tespitlerini Milli Eğitim Bakanlığına resmi yazıyla da bildirdi.
Peki bu şerhte ne yazıyor?
1. İLKSAN altın açığını mı yaşıyor?
Yaklaşık olarak eski parayla 1 katrilyon yeni parayla 1 milyar TL'lik servete sahip sandığın gelirlerinin %98-99'u üye aidatları, banka hesaplarındaki portföy ve faizlerden oluşmakta, %1 civarında da kira gelirinden meydana gelmektedir. Çimento, inşaat, enerji, gıda, bilişim vb. gibi büyük sermaye gerektiren alanlarda yatırım yapma cesareti gösteremeyen kurum, ne yazık ki üye aidatlarından banka hesabına yatan geliri kâr olarak muhasebeleştirmekte ve yıllık faaliyet raporlarındaki parlak kâğıtlara, çeşitli röportajlarda iftiharla ve şanla duyurulmaktadır. Hâlbuki kâr: Üretilen ürünün değeri ile üretilen ürünün maliyeti arasındaki farktır. İlksan'ın Türkiye Cumhuriyeti Gayrisafi Ulusal Hâsılasına artı değer olarak ilave ettiği bir üründen, markadan, yatırımdan bahsetmek mümkün değildir (konaklama ve araba alıp satma hizmetleri hariç).
2. Zorunlu üyelik kalktı 2012'de atanan öğretmenlerin %90'ı İLKSAN'a üye olmadı.
İlksan'dan sorumlu Bakanlık olan Millî Eğitim Bakanlığı 6 Ağustos 2012 tarihli ve 2012/33 sayılı bir Genelge yayımladı. Genelgede şöyle deniliyor: “…01.06.2012 tarihinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına ilk defa atananlar ile mevcut kadrolarından sayılan unvan ve yerlere naklen atananlar bakımından İlksan üyeliği isteğe bağlı hale getirilmiştir.” Böylece, Millî Eğitim Bakanlığı, sandığa zorunlu üyeliği ortadan kaldırmış oldu. Bakanlığın kararının doğru, yerinde ve isabetli olduğunun kanıtı, bu genelgenin yayımından sonra atanan öğretmenlerin %90'ının sandığa üye olmamasıdır. Bu durum sandık için sonun başlangıcıdır ve acilen konuyla ilgili aktüerya raporu hazırlanmalı ve yayımlanmalıdır. (Aktüerya: İstatistiklere dayanarak sigorta primlerinin ve risklerin hesaplanması.) Şubat 2012 tarihli Aktüerya Raporuna göre: “... Sandığın gelirleri ile yükümlülükleri uyumlu değildir. Emeklilik ödemesi çarpanı aktüer dengeyi bozan ve açığa sebep olan bir unsurdur. Karşılıksız sağlanan yardımlar da aktüer dengeyi olumsuz etkilemektedir.”
3. İLKSAN'a ait resmi araçlar “özel” işlerde kullanıldığı için mi araç takip sistemi kurulmasına yanaşılmıyor?
Nevi şahsına münhasır bir müessese olan İlksan'ın (ne deve ne kuş), sahip olduğu araçlarda “resmi plaka” vardır, ancak sandık yöneticileri özel hukuk tüzel kişisi olduklarını ileri sürerek taşıt kanunu ve bu kanunun gereklerine uymamayı uygun görmektedirler. Özellikle Sandığın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdüre tahsis edilen araçlara ait ulaşım kayıtları tutulmamaktadır. Özel sektörde (özel hukuk tüzel kişilikleri), hatta Bakanlıklarda, Valiliklerde (kamu tüzel kişilikleri) kullanılan araçların (aynı zamanda şoförlerin) tam kontrolüne imkân sağlayan, keyfilikleri ve israfı önleyen araç takip sistemine İlksan neden geçmediğini açıklayamamaktadır.
4. İLKSAN Deha Otel'de üye olmadıkları halde “üye” fiyatından konaklayanlar
kimler?
Resepsiyon müdürü, İLKSAN Genel Müdürünün kızı...
Denetçi raporunda, İlksan Ankara Deha Otel'de, sandığa üye olmadıkları halde üye fiyatı üzerinden konaklayanların kişiler olduğu belirtilmekte ve bu yolla kurumun yaklaşık 100.000 TL zarara uğratıldığı iddia edilmektedir. Bu zararın tazmini ve sorumluların tespiti için İlksan Genel Müdürü bir komisyon kurdu, ancak bir sonuç çıkmadı. Sonuç çıkmamasında, resepsiyon müdürünün, İlksan Genel Müdürü'nün kızı olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.
5. Yıllık zararı 691.000 TL olan İLKSAN Ordu Çınarsuyu Tesisi ne maksatla açıldı?
2011 yılında Ordu Ünye Çınarsuyu'nda, Ordu Çınarsuyu Tesisi adlı bir tesis açıldı. Gerekli fayda/maliyet analizleri yapılmadan açılan bu tesisin yıllık zararının 691 bin TL olduğu belirtilmektedir. (Tesis otuz yıllığına kiralandığından bu zararın 30'la çarpılması gerekmektedir.) İki milyon TL'den fazla harcama yapılarak açılan, ancak turizm bölgesi olmadığı için sürekli zarar edeceği belli olan ve halen birçok yönetim problemi yaşayan bu tesis ne maksatla ve kimler için açılmıştır?
6. İLKSAN Didim Tesis Müdürlüğünün 2012 yılı zararı 135.000 TL'dir.
İlksan Didim Tesis Müdürlüğünün 2012 yılı zararı 135.000 TL'yi, mali kayıtlarındaki usulsüzlüklerden kaynaklanan kayıp yaklaşık 100.000 TL'yi bulduğu belirtilmektedir. Buna rağmen bu tesisin yöneticisi hala görevinin başındadır.
7. İLKSAN Genel Müdürü illeri dolaştı ve "üyeleri bilgilendirme toplantısı yaptım" dedi mi?
İlksan Yönetim Kurulu Başkanı, “İl ve İlçe Temsilcileri ile bilgilendirme toplantıları yapmak” amacıyla gittiğini iddia ettiği ondan fazla İl'deki konaklama, yolluk ve yevmiye masrafları İlksan'dan karşılandı. Ancak, hazırlanan raporda bu seyahatlerin kurumun hizmetleriyle, üyeleriyle, menfaatleriyle ilgili olmadığı ve Yönetim Kurulu Başkanının resmi toplantı yapıldığını gösterir “İl Toplantı Tutanaklarını” sunmadığı tespiti yapılmıştır.
SONUÇ ve DEĞERLENDİRME
Memurlar.net olarak raporda yer alan tespitlerin küçük bir kısmını sunduk. Bu haberi yapmamız, Genel Kurulun, faaliyet raporunu ibra etmeyeceği anlamına gelmemektedir. Zira Genel Kurula katılan üyeler zaten bu işlerin nasıl döndüğünü hem bilmekte hem de bu işlerden yararlanan konumundadır.
Amacımız, İLKSAN'ın artık bir KİT'e dönüşmüş olduğunu tespitini yapmak ve kamu otoritesi kullanılarak yürütülecek özel sektör muadili işlerin tümünde yaşanan sorunların bu alanda da yaşanmaya başladığını göstermektir.
Son yapılan düzenleme sonrasında, sadece yüzde 10'luk bir kesim, sandığa üye olmayı seçmektedir. Orta ve uzun vadede bu durum Sandığın herşeyini etkileyecektir. Dolaysıyla, bugüne kadar bir şekilde gelmiş olan bu büyük yapının (1 katrilyonluk serveti bulunmaktadır) sağlıklı bir şekilde tasfiyesinde yarar bulunmaktadır.