Çözüm sürecinin ortasını geçtik artık geri dönülmez

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin terör sorununu çözüm sürecine dünyadan tam destek geldiğini belirterek, “Habur’dan ders aldık, psikolojik engeller aşıldı. Sürecin ortasına geldik artık bunun geri dönüşü yok” dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Nisan 2013 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MUSTAFA KARTOĞLU

DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin terör sorununu çözüm sürecine Avrupa'dan ve dünyadan tam destek aldığını belirterek, “Nehrin ortasına geldik, artık geri dönüşü yok, karşıya geçeceğiz” dedi. Davutoğlu, Suriye'nin konuşulduğu NATO toplantısından dönerken Brüksel-Ankara yolunda çözüm sürecinin dünyadaki yankılarını ve değerlendirmelerini aktardı.

- Çözüme uluslararası destek: Bütün uluslararası toplantılarda çözüm sürecine yaygın ve büyük bir destek var. AKPM raporunda 'PKK aktivistleri' ifadesinin kullanılması onu terör örgütü olmaktan çıkarmaz. Aynı metnin içinde bir çok yerde terör örgütü geçiyor. AB'nin gündeminde de PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması yok. Ben muhataplarımla görüşmelerde 'Kürt sorunu' veya 'terör sorunu' gibi bir konuyu asla gündeme koydurmam. Çünkü bu benim iç meselem ve kendim çözüyorum. Hatta bir dışişleri bakanı geldiğinde bu konuyu görüşmek istedi, gündemden çıkarttım. Ancak uluslararası suç boyutu veya çözüme katkıda bulunabilecek ülkeler, yönetimler istisna. Örneğin Kuzey Irak'ın bu sürece katkısı var.

- Psikolojik engel aşıldı: Bu tür süreçlerin yüzde 60'ı psikolojik faktörler, yüzde 30'u yöntemle, kalanı da sürecin unsurlarıyla ilgilidir. Önemli olan yüzde 60'lık psikolojik engeli aşmak. Ben umutluyum, çünkü Diyarbakır'a da, Bursa'ya da, Manisa'ya da gittim. Bu psikolojik eşik aşılmış durumda. Çünkü Habur'dan ders aldık. Orada kestirme yolla meselenin çözümü için bir çaba vardı ve toplum psikolojik olarak hazırlanamamıştı. Şimdi ise yaklaşık 4 aydır tartışmalarla, yavaş yavaş olgunlaşan bir süreç var. Devletin istihbarat birimleri görüşmeler yapıyor, BDP İmralı'ya gidiyor, sürecin içindeki aktörler doğrudan temas halinde. Halk her şeyi izliyor, netice alınacağını görüyor.

- Yolun yarısına geldik: Bu tür durumlarda en kritik an, yarıya kadar geldiği andır. Akıntılı nehri geçerken yarıya gelene kadar geri dönmeyi düşünürsünüz; ancak yarıyı geçtiğinizi hissederseniz artık karşıya geçmeyi düşünürsünüz. Bence geriye dönülmez noktaya geldik. Şu anda geriye dönme riski o kadar maliyetli ki; kimse bunun doğuracağı hayalkırıklığını göze alamaz, geri dönüşü açıklayamaz. Burada Allah muhafaza, provokasyonlara karşı uyanık olmak lazım. O yüzden MHP lideri Bahçeli'nin söylemini tehlikeli buluyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber