Nakil kalpler bir araya geldi

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ilk operasyondan bugüne kalp nakillerinde gelinen noktaya dikkat çekmek üzere hastanenin otel-klinik salonunda basın toplantısı düzenledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2013 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nakil kalpler bir araya geldi

Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ilk operasyondan bugüne kalp nakillerinde gelinen noktaya dikkat çekmek üzere hastanenin otel-klinik salonunda basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına 7 Kasım 1997'de kalp nakli yapılan ve bugün 55 yaşında olan, “Türkiye'nin yaşayan en uzun ömürlü kalp nakli operasyonu geçirmiş vakası” Bahattin Peker ve 17 yaşındayken kalp nakli yapılan 100'üncü hasta Gülahmet Şahin; bu operasyonu gerçekleştiren doktorlar Anadolu Güney Genel Sekreteri Uzm. Dr. Tunçay Palteki, Genel Sekreterlik Tıbbi Hizmetler Başkanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Mehmet Balkanay ve hastanenin eski başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut katıldı.

Kalp naklinin günümüzde gelmiş olduğu son noktanın değerlendirildiği basın toplantısında konuşan Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Görevlisi Uzm. Dr. Mehmet Balkanay, Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1989 yılında ilk uzun ömürlü kalp naklinin gerçekleşmesinden bugüne kadar 116 kalp nakli operasyonunu hasta kaybı olmadan başarı ile gerçekleştirdiklerini belirterek, organ naklinin önemine şu ifadelerle dikkat çekti:

“Nakil bekleyen hastalar yaşam süresi çok azalmış hatta sayılı günleri kalmış hastalar oluyor. Bu hastalar uygun nakil bulunduğu takdirde yaşam şansına tekrar kavuşuyorlar ve sevdikleriyle mutlu hayatlarına devam ediyorlar. Elbette bütün bunlar bizim bağışladığımız organlar ile mümkün olabiliyor. Her bir donör bizleri ve ekibimizi umutlandırıyor. Gece yarısı kalp bildirimi yapıldığında ekibimiz de en az nakil bekleyen hasta kadar mutlu oluyor.”

Kalp nakli gerçekleştirilen Bahattin Peker ve Gülahmet Şahin ise nakil sonrası kendilerini çok iyi hissettiklerini adeta yeniden doğduklarını söyledi ve insanların organ bağışı yapma konusunda daha duyarlı olmalarını istediklerini belirtti. Şu anda hastanede yatmakta olan Senai Uysal ise son sağlık kontrolleri tamamlanınca 10 gün içinde taburcu edilecek.

Gülahmet Şahin de yaptığı açıklamada, “Ben nefes darlığı şikayeti ile hastaneye gittim merdiven bile çıkamıyordum. Geceleri uykumdan aniden uyanıyordum, nefes darlığı çekiyordum. Hastaneye gittim ve bana kalp yetmezliği teşhisi koydular. Kalp nakli gerektiğini söylediler bir müddet serumlarla yaşamıma devam ettim. Daha sonra İstanbul'a gelip hastanenin organ nakli bölümünde yattım, 20 gün kadar yoğun bakıma kaldırıldım. Yoğun bakımdan çıktıktan 5 gün sonra kalp bulundu. Çok mutluyum. Buradan insanlarımıza bir şey belirtmek istiyorum organ bağışı konusunda insanlarımızın daha duyarlı olması gerekiyor. Dinimizce de hiçbir sakıncası yoktur dinimizce uygun olmadığını düşünüp organ bağışlamayanlar var” dedi.

Toplantının ardından kalp nakli yapılan ve halen hastanede yatmakta olan 116'ıncı kalp nakli hastası 52 yaşındaki Senai Uysal ise odasında ziyaret edildi. Ziyaret esnasında gözyaşlarını tutamayan Senai Uysal, “Herkesten Allah razı olsun. Doktorum sabaha karşı sana kalp bulduk dedi. Şaka yapıyor sandım bu tür işlerin para ile hiç alakası yok herkesten Allah razı olsun” dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber