Beyaz eşyaya tasarruf düzenlemesi geliyor

Beyaz eşyada eskisini getir yenisi götür düzenlemesi geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Nasıl araçlarda eskisini getiren yenisini götürün dedik, beyaz eşya'da da önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir' dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Mayıs 2013 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Beyaz eşyaya tasarruf düzenlemesi geliyor

Enerji verimliliği çalışmalarında beyaz eşyacılara piyango vurdu. 2 gündür şirket hisselerinde yukarı yönlü bir hareketin gözlemlendiği beyaz eşyacılara, hazırlanan bir düzenleme ile eskiyi getir, yeniyi götür yöntemi getirilecek. Böylece, dayanıklı tüketim malları şirketleri için özellikle Türkiye gibi doyma noktasına gelen bir pazarda bu düzenlene yeniden canlanma yaşanması bekleniyor.

4 MİLYARLIK TASARRUF

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) tarafından düzenlenen Enerji Hanım projesinin Malatya'daki etkinliği öncesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gazetecilerle bir araya gelerek bu konuda, 'Nasıl araçlarda eskisini getirene yenisini götürün dedik, beyaz eşyada da, tam formulize etmiş değiliz ama önümüzdeki süreçte bir düzenleme gelir. Adım adım yapılan bir konu. Daha öncesinde eski alındı fakat onu fakir fukaraya verdi. Yani sistemden çıkmadı. Bu geçiş dönemini isteyen bir konu. 2-3 yıl sonra üretimlere ve piyasanın durumuna bakacağız' diye konuştu.

Enerji verimliliği rakamları hakkında bilgiler de veren Yıldız, '2023'e kadar, mevcut bulunduğumuz halden yüzde 20 daha fazla tasarruf edeceğimiz bir enerji dünyası oluşacak. Bu yüzde 20, her yıl 2 tane Atatürk barajı yapmışçasına tasarruf yaratmamız anlamına geliyor. Elektrik faturasına, mesken, sanayi, ticareti ile beraber 60 milyar lira ödüyoruz. Bunun yüzde 20'lik bir tasarrufu demek yaklaşık 15 milyar lira demek. Sadece evlerdeki küçük uygulamalar ile bunun 4 milyar lirası konutlara meskenlere ait oluyor' dedi.

MALİYET AMORTİ EDİLECEK

Bakan Yıldız, Türkiye'de sokak aydınlatmalarına 1,2 milyar lira ödendiğini, ülke genelinde cadde, sokak ve parklarda tasarruflu ampul kullanılmasını desteklediklerinin altını çizerek 'Dönüşümün maliyeti var. Ancak sağlanacak tasarruf ile bu kısa sürede kendisini amorti edecektir' dedi.

Makine dolmadan çamaşır yıkamıyor

Enerji tasarruf konusunda kendi yaşadığı örnekleri de anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Küçük yerlerdeki kullanılan buzdolabı, verimsiz olduğu için daha fazla para ödüyorsunuz. Örneğin ben çamaşır makinesini kesinlikle doldurmadan çalıştırmıyorum. Televizyonu sadece kumandasından değil düğmesinden kapatın, prizin düğmesine basın diyoruz' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber