Sayıştay için 'İngiliz modeli' inceleniyor

Başbakan Tayyip Erdoğan, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Sayıştay'ın yapısını değiştiren teklifin askıya alınması ve İngiliz Sayıştay'ı modeli ile ilgili çalışma yapılması talimatı verdi.

Haber Giriş : 02 Mayıs 2013 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sayıştay için 'İngiliz modeli' inceleniyor

AK Parti'nin son MYK toplantısında Sayıştay teklifi masaya yatırıldı. Teklifte bazı sıkıntılar olduğu tespiti yapılırken, Başbakan Erdoğan da önceki akşam Sayıştay Başkanı Recai Akyel ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda bir araya gelerek konuya ilişkin teatide bulundu. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan bir ekip bir süre önce İngiliz Sayıştay'ını inceleyip Başbakan Erdoğan'a bilgi verdi. İngiliz Sayıştay'ının Türkiye'deki kadar yetki sahibi olmadığının altı çizildi. Erdoğan da "Bir rapor hazırlayın. Teklifi de bekletelim. Sıkıntıları giderip gündeme getirelim" talimatı verdi. İngiliz Sayıştay'ı yargılama yapmıyor, sadece denetim raporları hazırlıyor. Kamu kurumlarının usule ilişkin hataları karşılıklı görüşme yoluyla gideriliyor. İhtilaflı konular parlamentoya getiriliyor. Toplantıda, yasadaki birkaç maddelik değişiklikle sorunun çözülebileceği, düzenlemenin de Meclis tatilinden önce çıkartılacak torba yasada değerlendirilmesi formülü de gündeme geldi.(Sabah)


Sayıştay krizine Erdoğan müdahalesi

AK Parti Milletvekillerinin imzasıyla bir süre önce TBMM'ye gönderilen Sayıştay teklifi, parti içinde de krize neden oldu.

MYK toplantısında, muhalefetin ve Sayıştay üyelerinin sert dille eleştirdiği Sayıştay teklifi de ele alındı. Teklifin altında imzası bulunan bazı milletvekilleri bile düzenlemeye yönelik itirazları olduğunu söyledi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan da bu konuda bilgi vererek, İngiliz Sayıştay modelinin daha doğru olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan, itirazları dinleyince, “Bu modeli rapora dönüştürün, üzerinde çalışın, düzenlemeyi yeniden yapın” dedi. Erdoğan'ın bu talebi üzerine daha önceden Sayıştay teklifini görüşeceği duyurulan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun önceki günkü toplantısı ertelendi. Parti, kapsamlı bir düzenleme yerine, aksaklıkları giderecek birkaç maddelik bir öneriyi, hazırlanan torba tasarının içine koymayı tartışıyor. Hükümetin, parti yöneticilerinin katıldığı toplantı ile hazırladığı ve tasarı yerine teklif olarak TBMM'ye sevkettiği düzenleme, Sayıştay savcılarının hem sayısını, hem de gücünü arttırıyor. Meclis'te iktidar partisinin oylarıyla seçilecek savcılar, aynı zamanda denetçilerin raporları üzerinde de söz sahibi oluyor.(Hürriyet)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber