Kredili vurguna BDDK freni

Bankaların vurgun kapısı haline gelen kredili mevduat hesapları için BDDK düzenlemeye gitti. Buna göre, hesap sahiplerinden özel talep alınmadan kredili mevduat hesabı açılamayacak.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 02 Mayıs 2013 07:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, bankaların bugüne kadar mevzuatı ihlal ettiğini söyleyerek, 'BDDK bankaların kulağını çekti' dedi.

Bankaların, müşterilerinden habersiz açıp yüksek faizler uygulayarak vurgun kapısı haline getirdiği 'kredili mevduat hesap'larına çeki düzen getirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bankaların, müşterinin özel onayı olmaksızın kredili mevduat hesabı açmasının önüne geçti. Resmi Gazete'de yayımlanan ve dün uygulamaya giren bir düzenlemeyle ilgili BDDK'dan yapılan açıklamada, 'Yönetmelikteki 'Düzenlenecek sözleşmeler kapsamında, sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı bir talep olmaksızın kredili bir hesap açılamaz' hükmü getirildi' denildi.

BANKALARIN KULAĞINI ÇEKTİ

Düzenlemeyi Yeni Şafak'a yorumlayan Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketiciden izin alınmadan kredili mevduat hesabı açılmasının zaten hukuk dışı olduğunu söyledi. 4077 sayılı Tüketici Kanunu'na göre, hizmet sağlayıcının tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu maddelerin iyi niyet kuralına aykırı düşmesi halinde haksız şart olacağını ifade ederek, şöyle devam etti: 'Kanuna göre; Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. BDDK, bankaların ihlal ettiği mevzuatı yeni bir düzenlemeyle hatırlatmış oldu. BDDK, bankaların kulağını çekti.'

BDDK'dan umudu kestim

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, BDDK'nın kredili mevduat hesabına ilişkin düzenlemenin kağıt üzerinde kalacağını ifade etti. BDDK'dan umudu kestiğini belirten Kaya, 'BDDK'nın düzenlemelerinde yazı kısmı çok güzel ama burada yazılı talep edilip edilmediğini nasıl tespit edecek? Kart aidatı ya da limit talebi konusunda kontrol etmeyen BDDK, bunu nasıl denetleyebilir? Muhtemelen kağıt üzerinde kalacaktır. BDDK olmasaydı, tüketiciler bu kadar soyulmazdı. Olaylar düzelir diye bir umudum yok' dedi. Geçtiğimiz günlerde Nazım Kaya'nın arabasına kredili mevzuat hesibındaki faizinin büyümesi nedeniyle haciz gelmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber