Türk Mutfağı zirvede tanıtıldı

Ege ve Türkiye'nin dört bir yanından çeşitli lezzetler 2.Türk Mutfağı Zirvesi'nde İzmir'de buluştu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2013 17:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Mutfağı zirvede tanıtıldı

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu, Konak Belediyesi ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) tarafından düzenlenen 2.Türk Mutfağı Zirvesi İzmir Uluslararası Fuarı 5 nolu holde büyük bir katılımla başladı. 3-5 Mayıs tarihleri arasında sürecek olan zirvenin açılışına; İzmir Valisi Cahit Kıraç, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESK eski genel başkanı Cemal Tercan, AKP Milletvekili İlknur Denizli, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, Ege Turistik işletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarman, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selman Ayaz, Türkiye'nin dört bir yanından gelen birliğe bağlı esnaf ve çok sayıda davetli katıldı.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, konuşmasında; Türk Mutfağı'nın marka değer olma yolunda büyük adımlar attığını kaydederek, projesine en büyük desteği Kültür Bakanlığı ve Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan'ın verdiğini söyledi. Yenice, "2020 Expo'suna hazırlanan İzmir'de sağlıklı mutfaklar yer alacak. Bu kentin geçmişinde 8 bin 500 yıllık bir kültür var. İzmir Gastronomisiyle dünyaya açılmaya hazır. Federasyon, Konak Belediyesi, Etik ve sponsorlar bir araya geldi ve çok önemli bir ekip çalışması gerçekleştirdi. 2. Türk Mutfağı Zirvesi kentimizin bundan sonraki kimliğine Gastronomi turizmini kazandıracak" dedi.

ETİK Başkan Yardımcısı Bülent Tercan, Türkiye'nin Turizm sektöründe kurulmuş ilk birlik olduklarını hatırlatarak, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan'ın dünyayı dolaşmalarında büyük katkısı olduğunu söyledi. Tercan, İzmir'e yılda 1 milyon turist indiğini, hedeflerinin hava yoluyla yılda 5 milyon turisti İzmir'e çekmek olduğunu ifade ederek, "İzmir in çok önemli argümanı var. Bunlar; kültür, tarih ve gastronomi. Gastronomisiyle öne çıkan İzmir kişi başına daha fazla gelir elde edecek. Gastronomi turizmine çok önem veriyoruz ve birincisi Antalya'da olan Türk Mutfağı Zirvesi'nin ikincisi İzmir'de yapılıyor. Yenice'nin bu projesine biz de tam destek veriyoruz" dedi.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise yaptığı konuşmada İzmir'e gelen misafirleri üç öğün ağırlayacak yüz akı mekanlar olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin dört bir yanında yemeklerine sevgilerini, yüreklerini katan sektör temsilcilerini kutladı. Tartan, Hipokrat'ın "Sağlığın anahtarı mutfaktır" sözünü hatırlatarak, "En önemli turizm olgusu mutfaktır. Bu gün biz en güzel yolları yapalım, en güzel kaldırımları döşeyelim bunlar güzel şeyler ama insanların sağlıklı, güzel yemek yiyebilecekleri yer yoksa hepsi boş demektir. O nedenle Mutfak Zirvesi benim için önemli. Bu zirveyi Türkiye'nin yeni bir destanı olarak sunmak zorundayız. Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarının yanına bir de Osmanlı'dan günümüze gelen büyük lezzetleri, Türk Mutfağı'nın değerlerini de koysak ne zarar gelir? Bugün bu büyük adımın ikincisini İzmir'de atarak gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç taklidi yapılamayacak tek şeyin lezzet olduğunu ifade ederek, "Gastronomi tüm toplumun sağlığının korunmasında ve geliştirilmesinde önemli bir yer teşkil ediyor. Türkiye'de yaş ortalaması en yüksek bölge Ege Bölgesi'dir. Bu beslenmesinden ileri gelir" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de hükümetin esnafa destek olması gerektiğini söyleyerek, sigorta primlerine ve elektrik faturalarına indirim istedi. Palandöken, Ticaret Odası'na kayıtlarda da mutlaka ustalık belgesinin aranması gerektiğine dikkat çekti. Palandöken, "Yemek kültürünün markalaşması için mesleğin mutlaka tescillenmesi gerekir. Her önüne gelen bu sektörde mi yer alacak?" dedi.

Açılışın ardından Türk Mutfağı Araştırmacısı Vedat Başaran ve Gurme, Araştırmacı Yazar Nedim Atilla'nın katıldığı panelle Türk mutfağı masaya yatırıldı.

Etkinlikte Gökmen Sözen'in yemek fotoğraflarından oluşan fotoğraf sergisi de yer aldı.

Türk ve Ege Mutfağı'nın geniş tanıtımının yapılacağı 2. Türk Mutfağı Zirvesi'nde Ege Mutfağı ve Esnaf Lokantaları olmak üzere iki de yarışma yer alıyor.

FOTOĞRAFALTI:

Türkiye'nin çeşitli yerlerinden lezzetlerin sunulduğu fuayede Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, AKP İzmir Milletvekili İlknur Denizli ile birlikte Alaşehir kapamasının ve Balıkesir'in meşhur höşmerim tatlısının tadına baktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber