40+40 Zammına İlişkin Tüm Detaylar

40+40 zammına ilişkin taslağın ilk halini dün yayımlamış ve bu taslağı temel alarak geniş açıklamalarda bulunmuştuk. Hazırladığımız dosyaları; "40+40 zammını alacak kurum personeli", "Hiçbir şekilde ek ödemeden yararlanamayacak olanlar", "Fark ödemesi yapılabilecek olan kurum personeli", "Denge tazminatı İFP'liler için ne anlam ifade ediyor?" ve "Sözleşmeli personelin durumu" başlıkları adı altında biraraya topladık. Detay için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ocak 2006 05:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

A- İşte 40+40 Zammını Alacak Kurum Personeli

Başbakanlık,
Anayasa Mahkemesi,
Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Yüksek Seçim Kurulu,

Adalet Bakanlığı,
İçişleri Bakanlığı (Kefalet Sandığı dahil),
Milli Eğitim Bakanlığı,
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı,
Ulaştırma Bakanlığı,
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı,
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,
Kültür ve Turizm bakanlığı,
Çevre ve Orman Bakanlığı,

Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı,
Denziclik Müsteşarlığı,
Savunma Sanayii Müsteşarlığı,

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği,

Diyanet İşleri Başkanlığı,
Devlet Personel Başkanlığı,
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,
Özürlüler İdaresi Başkanlığı,
Türkiye İstatistik Kurumu,
Toplu Konut İadresi Başkanlığı,
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı ile bağlı kuruluşları,
Türk Patent Enstitüsü Başkanlığı,
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı,
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu,
Milli Savunma Bakanlığı Akaryakıt İkmal ve NATO POL Tesisleri İşletme Başkanlığı,

Yükseköğretim Kurulu, üniversiteler ile yüksek teknolojis enstitüleri,

Emniyet Genel Müdürlüğü,
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü,
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,
Orman Genel Müdürlüğü,
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ,
Petrol İşleri Genel Müdürlüğü,
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü,
Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü,
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü,
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü,
Basın yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü,
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü,
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü,
Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü,
Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü,
Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü,
İller Bankası Genel Müdürlüğü,
TODAİE Genel Müdürlüğü,
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü,

İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların bağlı kuruluşları, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları mahalli idare birlikleri ile

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünün merkez ve taşra teşkilatı ile varsa bunların döner sermaye kadrolarında,

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilenler ile

- aylıklarını 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve

- 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlara, subay, sözleşmeli subay, astsubat, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara,

1/1/2006-30/06/2006 tarihleri arasında 950 gösterge rakamının, 1/7/2006 tarihinden itibaren ise 1850 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda her ay ödeme yapılır.


B- Hiçbir şekilde ek ödemeden yararlanamayacak olanlar

i- (A) Bendinde belirtilen kamu kurumlarda çalışanlardan,

1 - Makam, yüksek hakimlik, temsil vaya görev tazminatı alanlar,
2- Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler hariç fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücreti alanlar (Öğretmenler alacaktır. Ama il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki şube müdürleri ve şefler, Bakanlık merkez teşkilatında ek ders ücreti alan bürokratlar ile eğitim araçları merkezindeki öğretmenler alamayacaktır.)
3- Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesi, (Kamu kurumlarındaki iç denetçiler)
4-) 10/10/1984 tarihli ve 3056 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi, (Başbakanlık Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları)
5-) 19/6/1979 tarihli ve 2252 sayılı Kanunun 4'üncü maddesi, (Kültür ve Turizm Bakanlığında döner sermaye alanlar)
6-) 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayılı Kanunun 35'inci maddesinin üçüncü fıkrası, (Çevre ve Orman Uzmanı ile Çevre ve Orman Uzman Yardımcısı )
7-) 16/42003 tarihli ve 4848 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin üçüncü fıkrası, (Kültür ve Turizm Uzmanı ile Kültür ve Turizm Uzman Yardımcısı )
8-) 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 63'üncü maddesi, (Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar)
9-) 10/11/2005 tarihli ve 5431 sayılı Kanunun 25'inci maddesinin son fıkrasında öngörülen ödemelerden yararlananlar, (Sivil Havacılık Gn. Md'lüğünde teknik denetçi olarak görevlendirilenler)
10- Kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenler,
40+40 zammından yararlanamayacaktır.

Yine Maliye Bakanlığının yaptığı düzenlemeye göre, yukarıda sayılan personelden, söz konusu ödemelerin ilgili mevzuatında yer alan hükümlere göre idari veya başka nedenlerle aylık veya dönemsel olarak ödenmemesi, bu sürelerde birinci fıkraya göre ödeme yapılması sonucunu doğurmaz.

Bu açıklamalar, yukarıda (A) bendinde belirtilen kamu kurumlarında çalışıp da denge tazminatını alamayacak olanları belirtmektedir.

ii- (A) Bendinde belirtilmeyen kamu kurumlarda çalışanlardan,

Ancak, bir de, yukarıdaki (A) bendinde belirtilmeyen kamu kurumları bulunmaktadır. Örneğin Maliye Bakanlığı, SSK, Bağ-Kur, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR vb. kurumlar... Bu kurumlarda çalışan personel çeşitli adlar altında zaten ek ödeme aldığı için bunlar 40+40 olarak tanımlanan denge tazminatını alamayacaklardır.


C- Fark ödemesi yapılabilecek olan kurum personeli

1-) 3/6/1938 tarihli ve 3423 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası, (Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik öğretim okullarında döner sermaye işletmesi gelirlerinden 'üretimi teşvik primi' alanlar)
2-) 21/12/1967 tarihli ve 969 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin son fıkrası, (Tarım ve Köyişleri Bakanlığının merkez ve taşra kuruluşlarındaki döner sermaye işletmelerinde çalışıp da döner sermaye geliri alanlar)
3-) 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Kanunun 58 inci maddesi, (YÖK, ÜAK, üniversiteler ve bunlara bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar, meslek yüksekokulları ile uygulama ve araştırma merkezlerinde döner sermaye alan akademik ve idari personel)
4-) 4/2/1983 tarihli 2797 sayılı Kanunun 55 inci maddesinin beşinci fıkrası, (Yargıtay döner sermaye işletmelerinde 'teşvik tazminatı' alanlar)
5-) 24/5/1983 tarihli ve 2828 sayılı Kanunun 19'uncu maddesinin onbirinci fıkrası, (Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumunda 'üretim teşvik primi' alanlar)
6-) 25/4/2001 tarihli ve 4652 sayılı Kanunun 29'uncu maddesinin son fıkrasında öngörülen ödemelerden yararlananlar ile (Polis akademisi ve buna bağlı eğitim-öğretim kurumlarında kurulan döner sermaye işletmelerinde döner sermaye alanlar)
7-) 8/5/1991 tarihli ve 3717 sayılı Kanunun 2 nci maddesi uyarınca yol tazminatının yarısı olarak kamu bankalarına yatırılan tutarlardan ödeme yapılanlara, (Bu madde adli yargı hakim ve savcıları ile adli yargıda görevli yazı işleri müdürü, zabıt katibi, mübaşir, icra müdürü, icra müdür yardımcısı ile diğer personele ilişkindir.)
8-) Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi döner sermaye gelirlerinden,
döner sermaye katkı payı ödenenler,

9- Tasarının birinci fıkrası kapsamına girmeyen personelden bir önceki yılda 14/4/1982 tarihli ve 2659 sayılı Kanunun 30'uncu maddesine göre ödeme yapılanlar, (Bu madde Adli Tıp Kurumunda döner sermaye alanlara yöneliktir) ve

10- Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı personeli hariç 4/1/1961 tarihli ve 209 sayılı Kanunun 5'inci maddesine göre ödeme yapılanlara, [Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşları ile bağlı kuruluşlarında (Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü hariç) Döner sermaye alanlar]

önceki yılda yapılmış olan ödemelerin toplam net tutarının, birinci fıkraya göre yapılması öngörülen ödemeler toplam net tutarına ulaştıktan sonra takip eden aydan itibaren birinci fıkraya göre ödeme yapılmaya başlanacaktır.

Bir başka açıklamayla, belirtilen bu personelin 2005 yılında aldığı ek ödeme 720 YTL'den az ise, bu personele oluşan fark kadar ödeme yapılacaktır. Örneğin personel geçen yıl 160 YTL ödeme almış ise Mayıs ayından itibaren bu personel 40+40 ek ödemesini almaya başlayacaktır.


D- Denge tazminatı İFP'liler için ne anlam ifade ediyor?

Konuya ilişkin olarak tasarı taslağında yer alan hüküm şu şekildedir:

"Birinci fıkraya göre yapılacak ödeme, bu maddenin yürürlük tarihinden önce hakları şahıslarına bağlı olarak saklı tutulanlar için şahsa bağlı haklardan sayılmaz, ilgili mevzuatı uyarınca fark tazminatı uygulamasından yararlanan personel bakımından önceki kadro veya pozisyon ücretinin arttırılması sonucunu doğurmaz. Bu ödeme, fark tazminatı uygulamasından yararlanan personel hakkında, yukarıdaki hükümler esas alınarak ilgililerin yeni kadrolarına ilişkin mali haklarının belirlenmesinde fark tazminatı hesabında da dikkate alınmak suretiyle uygulanır."

Bu maddeye göre, denge tazminatı olarak belirlenen 40+40 miktarı fark tazminatı hesaplamasında dikkate alıncaktır.

Bunu örnekleyecek olursak;

İlgili kişi özelleşen kamu kurumunda daha önce 900 YTL, şimdi ise memur olarak atandığı kadroda 700 YTL alıyor olsun. Bu kişi 200 YTL fark tazminatı alıyordur. Ancak denge ztaminatı ile kişinin memur maaşu 740 olacağı zaman alacağı fark tazminatı miktarı da 160'a düşecektir.

Dolaysıyla denge tazminatı, İFP'lilere, yukarıdaki çerçevede olmak koşuluyla ödenmeyecektir.


E- Sözleşmeli personelin durumu

Hazırlanan Kanun tasarı taslağında şu şekilde bir hüküm bulunmaktadır:

"Kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç olmaz üzere, çeşitli statülerde istihdam edilen sözleşmeli personele birinci fıkrada belirlenen tutarı aşmamak üzere ve bu madde hükümleri çerçevesinde, statüleri ve kurumları dikkate alınarak ödeme yapıp yapmamaya, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin yapılacak ek ödeme tutarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Ek ödeme tutarı damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz."

Bu maddeye göre kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanlar hariç (Başbakanlık ve bağlı kuruluşlarında çalışan bürokratlar) 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalışanlar, 4924 sayılı Kanuna göre çalışan sözleşmeli sağlık personeli, teşkilat Kanunlarına göre çalışan sözleşmeli personele denge tazminatının verilip verilmeyeceğine ilişkin son kararı, Kanunun çıkması sonrasında, Bakanlar Kurulu verecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber