Doktora şiddet uygulayan muayene olamayacak

Kayseri Tabip Odası Başkanı Öktem doktorlara yönelik şiddetin arttığını belirterek, şiddetin azalması için çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 08 Mayıs 2013 10:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doktora şiddet uygulayan muayene olamayacak

Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem doktorlara yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığını belirterek, şiddetin azalması için çalışmalar yapacaklarını söyledi. Prof. Dr. Suat Öktem, "Eğer canımızı yakan, doktora şiddet uygulayan olursa, ismini, kimlik bilgilerini doktorlarımıza bildirip hayatının herhangi bir döneminde muayene olmasını engelleyeceğiz" dedi.

Tabip Odası Başkanı Prof Dr. Suat Öktem, 'Hekimin Şiddet Algısı' isimli araştırmanın tamamlandığını aktardı. Kayseri'de 597 hekimle görüştüklerini söyleyen Prof. Dr. Öktem ankete katılan doktorların meslek hayatında 487'sinin sözel şiddete, 135'inin fiziksel şiddete, 5'inin de cinsel şiddetle karşılaştığını bildirdiklerini anlattı. Bu doktorlardan 350'sinin de fiziksel şiddete tanık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Suat Öktem, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu şiddetin artık önüne geçmek istiyoruz. Hukuk büromuzdaki arkadaşlarımızla detaylı olarak görüşüp, hekimlere olan şiddette artış olursa, inisiyatif hakkımızı kullanacağız. Yani, bir kişi hekime karşı şiddet uyguladı ve bize şikayet etmeyip, kanuni haklarını kullanmayıp cezayı kendisi uygulamaya kalktıysa o kişinin kimlik bilgilerini tek tuşla iki bin doktora bildireceğiz. O kişi hayatının herhangi bir döneminde Kayseri'de acil durumlar hariç muayene olmasını mümkün olduğunca engellemeye çalışacağız. Bu bizim bir tepkimiz. Durumu acil değilse doktor o zorbaya dokunmayacak. 'Git kardeşim seni hasta olarak kabul etmiyorum ve bu hakkımı kullanmak istiyorum' diyebilecek. Bunu eğer uygulamaya sokarsak, birilerinin aklını başına getirmiş oluruz. Sağlık hizmetini alma özgürlüğünü engelleme maddesini kanun taslağına ekletmek istiyoruz. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi'ne Kayseri Tabipler Odası'nın bir görüşü olarak bir araya geldiğimizde bildirdik."

"CEZAMIZI ÖDERİZ"

Gaziantep'te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Aslan ile canlarının yandığını ifade eden Prof. Dr. Öktem, "Yapılacak olan şey şu; Herhangi bir şekilde canımızı çok ciddi bir şekilde yakan olursa onu gerçekleştirenin ismi Kayseri bölgesindekiler başta olmak üzere bütün doktorlara bildirilecek. Acil durumlar ve yakınları hariç o şiddeti uygulayanın kendisi muayene olmak için gelip de bizden randevu isterse reddetme hakkımızı kullanacağız. 'Seni ben muayene etmeyi kabul etmiyorum şekline' getireceğiz. Bunun sonucunda bize ceza verilirse ölen ve yaralanan arkadaşlarımız için 3-5 kuruş cezamızı öderiz. 30 yıllık hekimimim ben gidip tırı vırı işlerle uğraşmıyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber