Kapıkule ?rüşvete zemin hazırladığı? gerekçesiyle yıkılıyor

Haber Giriş : 08 Ocak 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Skandal rüşvet olaylarının yaşandığı Kapıkule gümrük kapısı, ?rüşvete zemin hazırladığı? gerekçesiyle yıkılıyor.
Mevcut gümrük yerleşkesinin rüşvet mekanizmasına imkan sağladığı ve kontrolü engellediği tespitini yapan Gümrük idaresi, Kapıkule gümrük binalarını tamamen yıkıp yerine teknik altyapısı güçlü yeni bir gümrük kapısı inşa etme kararı aldı.

Gümrük yetkilileri, mevcut gümrüğün 650 dönümlük bir araziye yayıldığını bu kadar geniş alanı kontrol etmenin imkansız hale geldiğini söylediler. Gümrük binalarını ve sistemi tamamen yıktıktan sonra yeni gümrüğü 220-250 dönümlük bir alana kuracaklarını bildiren yetkililer, ?Mevcut gümrük öylesine geniş bir alana dağılmış ki, hizmet sunumunu zorlaştırıyor. Hizmet zorlaşınca da rüşvetin kapısı açılıyor? dediler.

RÜŞVET ZORLAŞACAK

Yetkililer, gümrük tesislerinin küçültülmesi sayesinde kapının daha kontrollü bir yapıya kavuşacağına işaret ederlerken, ?Küçülme nedeniyle hizmetlerde aksama olacağı düşünülebilir. Ancak durum tam tersi. Geniş ve hantal yapı hizmet sunumunu engelliyor, kötü niyetli kişilere zemin hazırlıyor. Bunun yerine daha küçük ama daha etkin bir sistem kuracağız. Bütün planlar yapıldı. Yeni sistemde hizmet sunumu ve kalitesi yükselecek, kuyruklar ciddi biçimde azalacak, kötü niyeti ön plana çıkabilecek insan faktörü ortadan kalkacak, teknolojik altyapı daha etkin rol oynayacak? açıklamasında bulundular. Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, de gümrüklerdeki rüşvet olaylarını engellemeye yönelik çalışmalar hakkında, ?Bizi izlemeye devam edin, çok şey göreceksiniz? dedi. Tüzmen, çalışmaların gizli yürütüldüğünü belirtirken, bu konuda gümrüklerde kapsamlı bir personel operasyonuna hazırlanıldığı öğrenildi.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber