Ana Muhalefet Partisi, Harcırahlar İçin Dava Açtı mı?
Türkiye'de kanunlar, TBMM tarafından çıkarılmaktadır. Çıkarılan Kanunların, Anayasaya uygunluğunun hukuki denetimini ise Anayasa Mahkemesi yapmaktadır. Kanunlar aleyhinde iki türlü dava açılabilmektedir. Birinci grupta, Yüksek Mahkeme nezdinde doğrudan açılan davalar yer almaktadır. İkinci grupta ise vatandaşlar tarafından idare mahkemeleri nezdinde açılan ve idare mahkemesinin de, Anayasa'ya aykırılığı sabit görerek Yüksek Mahkemeye taşıdıkları davalar yer almaktadır. Devamı için tıklayın.
İkinci yol uzun bir yoldur. Zira önce İdare mahkemesinde dava açmak gerekmektedir. İdare mahkemesi, Kanunun Anayasa'ya aykırılığı yönündeki iddiayı yerinde bulursa, talebi Anayasa Mahkemesine götürmekte ve dava Yüksek Mahkemenin vereceği karara kadar bekletilmektedir.
Birinci yol ise doğrudan Anayasa Mahkemesi nezdinde dava açmaktır. Anayasa Mahkemesi nezidinde dava açabilecek olanlar Anayasa'nın 150'inci maddesinde şu şekilde belirlenmiştir.
"Kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün veya bunların belirli madde ve hükümlerinin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açabilme hakkı, Cumhurbaşkanına, iktidar ve anamuhalefet partisi Meclis grupları ile Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki üyelere aittir. İktidarda birden fazla siyasî partinin bulunması halinde, iktidar partilerinin dava açma hakkını en fazla üyeye sahip olan parti kullanır."
Bu maddeye göre şuanki ana muhalefet partisi Anayasa Mahkemesi nezdinde doğrudan dava açma hakkına sahiptir. CHP bu hakkına dayanarak çok sayıda, dava da açmıştır.
Bizim gündeme getirmek isteğimiz konu ise "istek üzerine yapılan atamalarda harcırah verilmemesine" ilişkin düzenlemedir. Bu düzenlemenin hukuki dayanağı, 6245 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin (1) numaralı bendindeki "Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere;" ibaredir. Bu ibare değişikliği ise Bu düzenleme, 5335 sayılı "Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile yürürlüğe girmiştir.
Bu değişiklik 27.04.2005 tarihinden sonra hayatmıza girmiştir. Ve bu değişiklikten dolayı istek üzerine yapılan atamalarda harcırah verilmemektedir. Bu değişiklikten önce mevzuatımızda 4969 sayılı Kanun yer almaktaydı. Bu Kanun ile değiştirilen 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesinin (1) numaralı bendi hakkında Anayasa Mahkemesince iptal kararı verilmiş ve bu eski hüküm iptal edilmiştir. İptal kararı 26/11/2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Anayasa mahkemesinin iptal ettiği hüküm ile şuan yürürlükte olan yeni hüküm arasında hiçbir fark yoktur. Bu hüküm hakkında da iptal davası açılması halinde Anayasa Mahkemesi çok rahat bir şekilde iptal kararı verebilecektir.
Burada bilgi alınmayan ve açıklığa kavuşturulması gerekn husus şudur: 26/05/2005 tarihinde sitemizde "CHP'den Anayasa Mahkemesi'ne 'torba yasa' başvurusu" başlığı ile yayımlanan haberde, ana muhalefet partisi CHP'nin, 6245 sayılı Harcırah Kanununda da değişiklik yapan 5335 sayılı Kanunun 12 maddesi hakkında yürürlüğü durdurma ve iptal isteminde bulundulduğu bilgisi yer almaktadır. Ancak, yukarıda belirtmiş olduğumuz 5335 sayılı Kanunun ilgili hükmünün bu 12 madde arasında yer alıp almadığı belli değildir. Eğer bu madde hakkında da dava açılmış ise bu madde hakkında iptal veya yürürlüğü durdurma kararı verilecektir. Eğer bu madde hakkında dava açılmamış ise ikinci yol ile ilgili Kanun maddesinin iptalini sağlamak gerekmektedir. Aksi halde Maliye Bakanlığının 07/01/2006 tarihli Tebliğinde yer alan açıklamalar gereğince istek üzerine yapılan atamalarda harcırah verilmeyecektir.