Kan bağışı, toplum liderleriyle artacak

"İl ve ilçelerdeki tüm yöneticilere kan bağışını anlatmak için 'Toplum Liderleri Kan Bağışı Bilgilendirme Projesi' başlattık"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2013 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kan bağışı, toplum liderleriyle artacak

Zeynep Hoşgörür - Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, il ve ilçelerdeki yönetim kademesine yönelik Türkiye'de ilk kez "Toplum Liderleri Kan Bağışı Bilgilendirme Projesi" başlattıklarını, proje ile toplum liderlerinin vatandaşları kan bağışına yönlendirmesinin amaçlandığını söyledi.

Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi olarak İzmir, Denizli, Uşak, Manisa, Muğla ile Aydın illerinde vatandaşların kan bağışı konusunda bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Kan hizmetlerinde, gönüllü bağışçılardan düzenli kan temininin önemine işaret eden Gök, "Bu yıl sonunda 600 bin ünite kan teminini hedefliyoruz. Ege bölgesinin nüfusu 9 milyon. Her 9 kişiden birine eğitim verebilirsek, Ege bölgesi, bilinçli, kazanılmış, güvenli bağışçılardan elde edilen kana kavuşacak" dedi.

Kan bağışında bilinç düzeyini artırma amacıyla, toplumun her kesimine ulaşma hedefi doğrultusunda projeler geliştirdiklerini anlatan Gök, şöyle konuştu:

"Ege bölgesindeki il ve ilçelerdeki tüm yöneticilere kan bağışını anlatmak için 'Toplum Liderleri Kan Bağışı Bilgilendirme Projesi' başlattık. Proje ile validen muhtarlara tüm toplum liderlerinin, vatandaşları kan bağışına yönlendirmesini amaçlıyoruz. Bu kapsamda, valiler, kaymakamlar, mülki ve idari amirler, kurumların bölge müdürleri, oda başkanları ve muhtarlardan okul müdürlerine kadar toplum liderlerine ulaşıyoruz. Kızılay ve kana dair tüm konuları paylaşıyoruz. Güvenli kan temini programı kapsamında bölgemizde yürüttüğümüz çalışmaları anlatıyoruz. Toplum liderlerinden, toplumun, kan bağışına yönelik ön yargılarıyla savaşmak için kan bağışının önemini çevrelerine anlatmalarını istiyoruz. Kan bağışında bilinçli bir toplum yaratmanın yolu, birlikte hareket etmekten geçecek."

-"Kızılay'ın gerçek sahibi toplum liderleri ve vatandaşlar"-

Gök, il ve ilçelerde sürdürülen projenin ramazan ayında tamamlanmasının öngörüldüğünü, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen proje ile Kızılay'ın çalışmalarını daha geniş kitlelere ulaştırma imkanı bulacaklarını bildirdi.

Proje kapsamında görüşme yaptıkları yöneticilerin inisiyatifi ile kurumlara daha kolay ulaştıklarını kaydeden Gök, şunları kaydetti:

"Kızılay'ın gerçek sahibi olan toplum liderleri ve vatandaşlar, kan bağışında önümüzü açacak. Önceleri afişlerimizi asabilmek dahi sıkıntı olabiliyordu, ama birebir görüşmelerimiz sonucunda artık bize kurumlarda eğitim imkanları sunuluyor. Kızılay öncelikli hale geldi. Düzenli kan bağışçısı elde etmeye başladık. Eğitimlerin ardından gönüllü bağışçı sayısı yüzde 3-5'ten yüzde 25'lere ulaşıyor. Türkiye'de yıllık kan ihtiyacı 2 milyon 200 bin ünite. Kızılay, 2012'de bunun 1 milyon 500 bin ünitesini karşıladı. Bu rakamlar, 700 bin kişinin, sokakta kan aradığı anlamına geliyor. Tek amacımız, ihtiyaç sahiplerinin düzenli bağışçılardan elde edilen güvenilir kana ulaşmasını sağlamak. Bu, kan konusunda bilinçli bir toplum yaratmakla sağlanacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber