Zabıt katibi sınavında 'kaç kelime yazdım' sorunu

Adaylar, adliyelerin uygulama sınavı sonucunu "başarılı" veya "başarısız" olarak ilan ederken kaç kelime yazdıklarının da gösterilmesini talep ediyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Mayıs 2013 00:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zabıt katibi sınavında 'kaç kelime yazdım' sorunu

Zabıt katibi uygulama sınavlarına da mi "torpil" karıştı?

2013 yılının ilk çeyreğinde 2.863 zabit katibi alımları yapıldı. Alım süreci uygulama sınavı ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamada gerçekleşti.

Adalet Bakanlığı 2013 yılında alınmak üzere 29 Aralık 2012 tarihinde 2.863 zabit katıbı alımı için ilan verdi. İlana göre uygulama sınava 30 Mart'ta, sözlü sınav ise 6 Nisan'da gerçekleştirildi.

"Sözlü sınav = torpil" algısı artık yerleşti

Kamu kurumlarınca gerçekleştirilen bir çok sınavda torpil iddiaları devamlı gündeme gelmekte ve gelmeye de devam ediyor. Artık bu durum öyle bir hal gelmiştir ki bir aday bir alım ilanına baktığında "sözlü sınav" ibaresini gördüğü anda "buraya dayısı olanlar girecek yine torpil dönecek" demekten kendisini alıkoyamamaktadır. Ve gerçekten de bu düşünce bir çok kez somut olarak vücut bulmaktadır.

Uygulama sınavı somut bir sınavdır

Sözlü sınavda mülakat komisyonları, adayları eleme sebebi olarak soyut ve yoruma açık bahaneler sunabilmektedir. Ancak zabit katipliği uygulama sınavı klavye ile kelime yazma şeklinde yapılmaktadır. Yani bir aday verilen süre içinde yeterli kelimeyi ya yazmıştır ya da yazmamıştır ve bu durum bu kadar nettir.

Uygulama sınavı aşamasında kişinin konuşması, duruşu, düşünceleri, siyasi yaklaşımı gibi kriterler veya sınav sorumlusunun yaklaşımı önemli değildir. Tek kriter adayın yeterli kelime yazıp yazmamasıdır.

Bir aday "Uygulama sınavlarına da şaibe düşürdüler"

Bize ulaşan bir üyemizin mesaj içeriğini yorumsuz olarak veriyoruz:

"'Adalet Bakanlığının adliyeler aracılığıyla düzenlediği zabıt katipliği sınav sonuçlarında kişilerin kaç kelime yazdığını bazı adliyeler göstermemekte ve kamuoyundan saklanmaktadır, kaç kelime yazdığını göstermek yerine 'başarılı' kelimesi geçmekte ve bu da kamuoyunda bu sınava katılan kişiler arasında rahatsızlık oluşturmaktadır, bu rahatsızlığın önümüzdeki sınavlarda giderilerek gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasını temenni ederiz."

Başka bir aday ise şu ifadeleri kullanmıştır:

" Sayın Arıkan zabit katibi alımları sonuçlandı ancak bazı adliyeler uygulama sınavındaki kelime sayısını yazarken bazıları başarılı diyerek geçiştirmektedir. Kelime sayısı gayet objektif bir veridir. Bunu yayınlanmasına engel ne olabilir? Devletin şeffaf ve güvenilir olması lazımken niye bunlar yayımlanmıyor. Acaba bunlarda da mı torpil var. Şaibe olmayan bir sınav kalmadı nerdeyse."

"Adalet" Bakanlığının bu konuyla ilgilenmesi gerekiyor

Hakkını aramak ve "adalet"in sağlanması için gidilen bir Bakanlık bünyesinde de bu şekilde şeffaflıktan uzak ve tekdüze olmayan uygulamaların varlığı görüldüğü gibi genç adayları üzmekte ve psikolojilerini bozmaktadır. Bakanlığın bu konuyu ele alması ve ilgili adliyelerin de uygulama sınav sonuçlarını aleni olarak belirtmeleri yerinde olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber