Savcılara ?polisin işini hızlandırın' genelgesi

Haber Giriş : 16 Ocak 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ADALET Bakanı Çiçek, medyada, ?polislerin suçla mücadele imkanı kısıtlanıyor? haberleri üzerine, savcıları uyardı

ADALET Bakanlığı, savcıları uyararak, polislerin arama taleplerinin ?ivedilikle' cevaplandırılmasını istedi. Yeni yasaların yürürlüğe girmesinin ardından, Emniyet birimlerinin arama emirleri yüzünden suçluları ellerinden kaçırdıklarına yönelik eleştirilerini dikkate alan bakanlık, savcıları, güvenlik güçleri tarafından istenen talimatları bekletmemesi konusunda uyardı.

Yeni yasalarla birlikte tüm genelgeleri de güncelleyen Adalet Bakanlığı, ?Adli Kolluğun Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Soruşturmanın Gizliliği? başlıklı son genelgesinde, şu ifadeleri kullandı:

?Yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) yürürlüğe girmesinin ardından yürütülen soruşturmalarla ilgili çeşitli yazılı ve görsel basın organlarında şüphelilerin yakalanması ve arama konusunda polislerin yetkilerinin kısıtlandığı, bu nedenle de suçlularla mücadele etme imkanının azaldığı şeklinde haberler yer almaktadır. Bu durum polisin suçla mücadelesini ve vatandaşların adalete olan güven duygularını zedelemektedir.?

Güvenlik güçlerinin görev, yetki ve sorumluluklarının kapsamının belirlenmesinde bir takım tereddütler yaşandığının belirtildiği genelgede, bazı Cumhuriyet savcılıklarının da bu konuda farklı uygulamalar yaptığına dikkat çekildi.

Soruşturmanın gizliğini alenen ihlal eden kişilerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacağının belirtildiği genelgede, soruşturma aşamasındaki usul işlemlerinin gizli olduğu hatırlatıldı.

Başarılıları bildirin

Genelgede, olayların soruşturma aşamasında istediği belgeyi alabilen avukatların da gizlilik ilkesine uymaları konusunda uyarılması istendi. Gizlilik ilkesine uymayan savcı veya başka görevliler hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağının hatırlatıldığı genelgede, ?Güvenlik güçleri el koydukları olayları, yakalanan kişileri ve uygulanan tedbirleri emrinde çalıştıkları Cumhuriyet savcısına derhal bildirmeli. Çalışkanlıkları ile dikkat çeken güvenlik güçlerinin başarıları sicil amirlerine bildirilmeli? denildi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber