Adalet Bakanlığı, yılbaşından önceki genelgeleri yürürlükten kaldırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Ocak 2006 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'nın 31 Aralık 2005 tarihine kadar yayımlanan genelgeleri yürürlükten kaldırıldı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, konuya ilişkin bir genelge yayımladı.

(1) numaralı ilk genelge niteliğini de taşıyan genelgede, Türkiye'nin tarihi bir dönemden geçtiği, cumhuriyetin kuruluşunu takiben gerçekleşen hukuk devriminden sonra en kapsamlı hukuk ve adalet reformu sürecinin yaşandığı ifade edildi.

Genelgede, sosyal, kültürel, teknolojik ve ekonomik alanda meydana gelen gelişmeler ve yüzyılın oluşan yeni değerleri karşısında Avrupa Birliği'ne giden süreçte, hukuk ve adalet reformunun kaçınılmaz hale geldiği, başta temel kanunlar olmak üzere tüm mevzuatın Avrupa Birliği müktesebatına uyumu ve entegrasyonunun sağlanmasının zorunluluk haline geldiği, bu konudaki değişiklik çalışmalarının sürat ve kararlılıkla sürdürülerek büyük ölçüde tamamlandığı kaydedildi.

Genelgede, şöyle devam edildi:

"Bu kapsamlı değişiklikler karşısında bakanlığımızca çeşitli tarihlerde çıkarılan genelgelerin büyük bir kısmının güncelliğini ve uygulanabilirliğini yitirdiği, aynı konuda onlarca genelge olduğu, zaman zaman bu genelgelere ulaşmakta dahi zorluk çekildiği ve bunların beklenen faydayı sağlamaktan giderek uzaklaştığı bilinmektedir.

Bu durumun yargı hizmetini doğrudan sunan, ağır iş yükü altında büyük bir özveri ile çalışan hakim ve cumhuriyet savcılarımız ile diğer yargı personeline ek yük getirdiği bir gerçektir.

Bu gerçekler göz önüne alınarak çeşitli tarihlerde çıkarılan genelgelerin güncelliğini sağlamak, uygulama kabiliyetini kaybedenleri ayıklamak, benzer konuları düzenleyen genelgeleri birleştirmek, aykırılıkları gidermek, dili de dahil olmak üzere sadeleştirmek ve uygulama birliğini sağlamak amacıyla bugüne kadar yayımlanan tüm genelgelerin yürürlükten kaldırılarak güncelleştirilmesi yoluna gidilmiştir.

Bu itibarla, bakanlığımız tarafından 31 Aralık 2005 tarihinden önce yayımlanan tüm genelgeler yürürlükten kaldırılmıştır." Genelgede, 1 Ocak 2006 tarihi itibariyle yeni yayımlanacak olan genelgelerin tüm camiaya yararlı olması temenni edildi.

Mevzuatı sadeleştirmeyi amaçlayan çalışmalar kapsamında, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer de bir genelge yayımlayarak, kamu kurumlarının kendilerini ilgilendiren tüzükler konusunda çalışma yaparak, taslak metin göndermelerini istemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber