Pasaport Kanunu değişiyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Ocak 2006 22:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM AB Uyum Komisyonu, kimlere diplomatik pasaport verileceğini tartıştı.
Komisyon, "tali komisyon" olarak Pasaport Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısını görüştü. Tasarının görüşmelerine geçen haftalarda başlayan ve kimlere diplomatik pasaport verileceği üzerinde uzlaşmaya varamayan komisyon, bugün de aynı konuyu sonuçlandıramadı.

Dışişleri Bakanlığı temsilcileri, kimlere diplomatik pasaport verileceği konusunda istenen çalışmayı komisyona sundu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün imzasıyla komisyona sunulan metinde, emekli büyükelçilere ve eşlerine diplomatik pasaport verilmesinin yer almaması, CHP'nin büyükelçi kökenli milletvekillerinin itirazına neden oldu.

"BAKANLIĞIN DÜZENLEMESİ YETERLİ DEĞİL"
AB'nin birçok ülkesinde emekli büyükelçilere diplomatik pasaport verildiğine dikkati çeken CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, tasarı ve tekliflerin AB'ye uygun olmasını gözettiklerini, bu nedenle emekli büyükelçilerin de listeye dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ da Öymen'in görüşlerine katılarak, Dışişleri Bakanlığı temsilcilerine, "Buradaki tartışmaları sayın bakana aktardınız. Kendisi ne söyledi?" diye sordu. Bakanlık temsilcileri, komisyondaki tartışmaları Bakan Gül'e aktardıklarını belirterek, "Başka meslek grubundan emekli olanlar için de aynı talepte bulunulduğu için bu konunun Meclis'in takdirine bırakılması gerektiği belirtildi" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Algan Hacaloğlu da bakanlığın düzenlemesinin yeterli olmadığını belirterek, "Eğer valilere diplomatik pasaport verilecekse, rektörlere de verilmeli" görüşünü ifade etti.

KOMİSYONDA ÖNERGE TARTIŞMASI
Komisyonda, kimlere diplomatik pasaport verileceği uzun süre tartışıldı. CHP'li Hacaloğlu ve arkadaşları, "emekli büyükelçiler ve eşleri ile rektörlere de diplomatik pasaport verilmesini" öngören bir önerge verdi. Önergeye, 5 CHP'li ve AK Parti'li Ertuğrul Yalçınbayır, "kabul" oyu kullanırken, 4 AK Parti'li milletvekili "ret" oyu verdi.

Komisyon uzmanının "Komisyonun kuruluş yasasına göre, önergenin kabul edilmiş sayılmayacağını" söylemesi üzerine, tartışma çıktı. CHP'li üyelerin ve AK Parti'li Yalçınbayır ile Ömer İnan'ın önergenin kabul edilmiş olduğunu söylemeleri üzerine Komisyon Başkanı Yaşar Yakış, durumu Meclis hukuk müşavirlerine soracağını belirterek, görüşmeleri erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber