Hazine, Rektör'ün ?çete davası'na müdahil oldu

Haber Giriş : 20 Ocak 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve üniversiteden 8 kişi ile İspanyol Expansion firmasının Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral'ın yargılandığı ?çete davası'nın üçüncü duruşması dün yapıldı.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava, dosyadaki eksikliklerin tamamlanması, dinlenmeyen tanıkların dinlenmesi ve üniversite tüzel kişiliğinin kayyum atamasındaki hususun Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesi'ne sorulması için 23 Şubat 2006 tarihine ertelendi. Rektör Aşkın başta olmak üzere sanıklar, ?ihaleye fesat karıştırmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak ve resmî evrakta sahtecilik yapmak? suçlarından yargılanıyor. Davaya müdahil olmak istemeyen üniversite yönetiminin kayyum atayarak üniversite tüzel kişiliğini temsil ettirmesi bekleniyor. Rektör Aşkın'ın katılmadığı duruşmada 9 sanık ile 4 müdahil ve 5 sanık avukatı hazır bulundu. Duruşma, Mahkeme Başkanı İlhan Kaya, hakimler Vahit Baltacı ve Muammer Ballı ile Savcı Sezgin Kanmaz tarafından yürütüldü. Rektör Aşkın'ı Ankara Barosu eski Başkanı Teoman Evren savunurken, müdahillerden üniversite öğretim üyesi Davut Okçu da avukatlarla birlikte duruşmaya girdi. Duruşmada YYÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne alınan cihazların ihale ediminde yapıldığı ileri sürülen usulsüzlüklere Hazine müdahil oldu. Hazine'nin avukatlığını Van Barosu avukatlarından Mehmet Ateş yaptı. Duruşmada 13 kişi tanık sıfatı ile mahkemeye çıkarıldı. Bu tanıklardan 8'i dinlendi. 3 kişi aynı zamanda bilirkişi olduğu ve bir kişinin davaya müdahil olduğu gerekçesiyle sanık avukatlarının itirazı ile dinlenilmedi. Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ise fişlendikleri gerekçesi ile davaya müdahil olan 6 öğretim üyesi dinlendi. Duruşmada müdahiller, akademik unvanlarının verilmemesi için fişlemelerin dikkate alınmış olabileceğini ileri sürdüler. Hazine Avukatı Mehmet Ateş, hazine kontrolörlerinin hazırlayacağı raporu ileri tarihlerde mahkemeye sunacaklarını söyledi.

Asker ve MİT'e sorulacak

Mahkeme heyeti, sanıklardan YYÜ Özel Güvenlik Müdürü Saffet Kara'nın üzerine atılı ?gizli veri toplama' suçu konusunda, yerleşke komutanı olarak görev yaptığı 1995-2000 yılları arasında kendisine resmî merci, makam ve zabıta birimlerinden emir, talimat ve talep söz konusu olup olmadığı hususunda Van İl Jandarma Alay Komutanlığı, MİT Van Başkanlığı ve YÖK Başkanlığı'na ayrı ayrı müzakere yazılmasını kararlaştırdı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber