Otistik çocukların Fatih'i

Amasya'da bir okulda otistik öğrencilere tablet bilgisayar ve oyun cihazlarıyla eğitim veriliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Haziran 2013 14:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Otistik çocukların Fatih'i

Amasya'da bir okulda otistik öğrencilere tablet bilgisayar ve oyun cihazlarıyla eğitim veriliyor.

Nihat Bayramoğlu İlkokulu özel eğitim sınıfında öğrenim gören 4 otistik öğrenciye tablet bilgisayarların kullanımını öğrettiklerini belirten özel eğitim öğretmeni Berat Çelik, "Bazıları giyinmek veya el yıkamak gibi günlük görevleri dahi gerçekleştiremeyen otistik çocuklar tablet bilgisayarlara aşırı ilgi göstermektedirler. Bizler de bunun farkına varıp tablet bilgisayarı sınıfımızdaki eğitimlerde kullanmaya başladık" dedi.

Otizmin iletişim problemi olduğunu anlatan Çelik, "Çocuklar kendi dünyalarında olmayı isterler. Diğer insanlarla iletişim kurmak istemezler. Sınırlı davranış kalıplarıyla yaşamak isterler. Onların dikkatini çekmek eğitim esnasında çok zordur. Klasik yöntemler ve materyaller çok fazla işe yaramaz. Kendi başına bıraktığımızda kanat çırpma, el çırpma dediğimiz takıntılı hareketler gerçekleştirirler. Biz bu nedenle ne yapabiliriz diye düşündük. Yurt dışında tabet bilgisayarların, oyun konsolunun kullanıldığını gördük. Tablet bilgisayarların ve oyun konsolunun temini için Milli Eğitim Müdürlüğü ve gönüllü ailelerin katkısı oldu ve alıp kullanmaya başladık" diye konuştu.

Öğrencilerin plaj voleybolu, dart, tenis gibi oyunları da sınıfta konuşlandırılan Xbox Kinect oyun cihazı desteğiyle oynayabildiklerini, cihazın joistiğe ihtiyaç olmadan harekete dayalı bir sistemle çalıştığını vurgulayan Berat Çelik, "Çocuklarımızın denge planlamasında problemleri var. Oyun sayesinde kendi başlarına bağımsız olarak vakit geçirebiliyorlar. Oyun oynuyorlar. seçim yapabiliyorlar. Oyunlar esnasında diyalog kurabiliyoruz. İstediğimiz şeyleri yaptırabiliyoruz. Ödül olarak kullanabiliyoruz. Bedensel, koordinasyon hareketlerine de çok katkısı oluyor. Örneğin 'zıpla' desek zıplamazlar. Ama bu oyun esnasında zıplıyorlar. Hareket ediyorlar. Sırayla oyun oynamayı öğreniyorlar. Gelişimlerine çok katkısı oluyor" şeklinde konuştu.

Eğitimin Fırsatları Arttırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi (FATİH) projesiyle de örtüştüğüne vurgu yapan özel eğitim öğretmeni Çelik, Türkiye'deki devlet okulları arasında ilk defa kendi okullarında uygulandığına değindiğini sistemin yaklaşık 6 ay önce sınıflarına kurulup öğrencileri tarafından bir ayda öğrenildiğini ve uygulandığını söyledi.

Amasya Milli Eğitim Müdürlüğü'nün uyguladığı ÖDES destekli "Otizmi Öğrenelim Öğretelim" projesi kapsamında il genelinde eğitim çalışmalarına başlandığını söyleyen proje koordinatörü Mustafa Örgüt'de şöyle konuştu, "Projemiz ile otizm alanında özel eğitim öğretmenlerine eğiticilerin eğitimi verilecek. Ailelere aile eğitimi verilecek. Otistik çocuğu olan aileler arasında bilgi, deneyim, iletişim ve dayanışma sağlanacak. Türkiye'de devlet okulları arasında ilk defa Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM) sınıflarında IPAD ve XBOX cihazı ile eğitim görmeleri sağlanacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber