Rektör Yamaç'tan davasına bakacak Danıştay üyesine isim kıyağı

Haber Giriş : 25 Ocak 2006 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gazi Üniversitesi Rektörü Yamaç, kendi atama işleminin iptaliyle ilgili davada oy kullanacak Danıştay 8. Dairesi üyesi Atıl Uzelgün'ün ismini Çorum Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'na vermek istedi. Ancak Rektör Yamaç'ın bu girişimine üniversite senatosundaki dekanlar geçit vermedi.

Gazi Üniversitesi Rektörü Kadri Yamaç'ın, ?rektör atama işleminin' iptaliyle ilgili davanın görüşüldüğü Danıştay 8. Dairesi üyesi Atıl Uzelgün'ün ismini, Çorum Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu'na vermek istemesi tartışma konusu oldu. Üniversite senatosu Yamaç'ın bu isteğini reddederken teşebbüsün ?yargıya müdahale amacı' taşıdığı belirtiliyor. Çünkü, Gazi Üniversitesi'ne bağlı fakültelerde görevli akademik ve idarî personelin açtığı 450'ye yakın dava, idarî mahkemelerle birlikte Danıştay'da karara bağlanmayı bekliyor.

Gazi Üniversitesi'nde yapılan rektörlük seçimleri ve Yükseköğretim Kurumu'nun Cumhurbaşkanlığı'na gönderdiği listede, eski Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan birinci çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Sezer ise Ayhan yerine seçimlerde ikinci gelen Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı rektör olarak atamıştı. Bunun üzerine Prof. Dr. Ayhan, Danıştay'a iptal davası açmıştı. Dava, Danıştay'da görüşülmeye başlanırken, ilginç bir gelişme oldu. Rektör Yamaç, Sezer'in kontenjanı ile geçtiğimiz yıl Danıştay'a üye seçilen Çorum eski Valisi Atıl Uzelgün'ün adını Çorum'daki Mühendislik Fakültesi'nin konferans salonuna vermek istedi.

Ancak Rektör Kadri Yamaç'ın girişimi üniversite yönetim kurulu olan senatoya takıldı. 21 Aralık'ta yapılan üniversite senato toplantısında Rektör'ün isim verme önerisini fakülte dekanları reddetti. Yamaç'ın, ismini konferans salonuna vermeye çalıştığı Danıştay üyesi Uzelgün, Ayhan'ın açtığı davayı karara bağlayacak 8. Daire'nin üyesi. Üstelik onun vereceği oy, Yamaç'ın rektörlüğe devam edip etmeyeceğini belirleyecek.

Cumhurbaşkanı Sezer'in rektörlük seçimlerinde en fazla oyu almasına rağmen atamadığı Gazi Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'la ilgili yerel mahkeme, kararını geçtiğimiz aylarda vermişti. Ankara 2. İdare Mahkemesi, Ayhan'ın açtığı davanın reddine karar verdi. Eski Rektör Ayhan'ın davası Danıştay 8. Dairesi'nde karara bağlanacak. Danıştay, Ayhan'ın davasında bozma kararı verirse dava yerel mahkemede yeniden karara bağlanacak. Yerel mahkemenin kararı kabul edilirse Ayhan, Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'na itiraz edebilecek. Davanın yargı aşaması halen devam ediyor. Çorum eski Valisi Atıl Uzelgün, Necdet Sezer'in kontenjanından Balıkesir valisiyken 2005 yılında Danıştay üyeliğine atandı. Uzelgün, daha sonra rektör davalarına bakan Danıştay 8. Dairesi'ne üye olarak görevlendirildi. Uzelgün'ün adının konferans salonuna verilmesi talebi, Çorum Mühendislik Fakültesi Dekanlığı'nın 13 Aralık 2005 tarihli yazısı ile ek gündem maddesi olarak senato toplantısı gündemine geldi. Üniversitenin gündem maddelerini, Gazi Üniversitesi Genel Sekreterliği hazırlıyor ve altında Gazi Rektörü Yamaç'ın da imzası bulunuyor.

Personelin davaları da Danıştay'da

Öte yandan, Rektör Yamaç'ın üniversitenin çeşitli birimlerinde görevli dekan, bölüm başkanı, anabilim dalı başkanlıklarında yaptığı atamalara karşı akademik personel çok sayıda dava açtı. Akademik personele üniversitede görevli idari personelin açtığı davalar da eklenince idari işlemin iptali istenen dava sayısı 450'yi buldu. Gazi Üniversitesi'nde geçtiğimiz yıllarda açılan idari işlemin iptali davalarının sayısı 10 ile 20 arasında değişiyordu. Davaların pek çoğunda idare mahkemeleri, rektörlüğün işlemlerinin haksız olduğuna işaret ederek, akademik personel ile idari personelin lehine kararlar verdi. Bu arada Yamaç'ın geçtiğimiz aralık ayında Danıştay'ı ziyaret ettiği de ortaya çıktı. Gazi Üniversitesi Rektörü Yamaç, yanında bir rektör yardımcısı olduğu halde geçtiğimiz ay Danıştay Başsavcısı Zafer Kantarcıoğlu ile bir süre görüştü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gazi Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Sözcüsü Doç. Dr. Nazife Güngör, Uzelgün'ün isminin danıştay üyesi olduğu bilinmeden teklif edildiğini öne sürdü. Atıl Uzelgün'ün Çorum valisiyken eğitime yaptığı katkılardan dolayı dekanlığın önerisiyle isminin fakülte salonuna verilmek istendiğini savunan Nazife Güngör, şöyle konuştu: ?Uzelgün, valiyken üniversiteye çok destek olmuş. Senatoya Çorum Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'ndan böyle bir öneri gelmiş. Senatoda tartışılmış. Fakülte salonunun zaten bir isminin olduğu öğrenilince gündemden çıkartılmış.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber