Memurlar 'banka promosyonunun' peşinde...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü, memur maaş ödemelerinin yapıldığı bankalardan sunulan ek mali imkanların ne şekilde kullanılacağının, tahakkuk daireleri tarafından kararlaştırılabileceğini bildirdi.

Alınan bilgiye göre, Türk Büro-Sen, "banka promosyonu" olarak adlandırılan ek imkanların çalışanlara ödenmesi konusundaki girişimlerini sürdürüyor.

Maliye Bakanlığı'na ilk kez 11 Şubat 2004'te yazılı başvuruda bulunan sendikaya, son olarak Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yanıt verildi.

Genel müdürlük yazısında, kamu kurumlarının, memurlara maaşlarının ödeneceği bankalarla protokol imzaladıkları belirtilerek, bankaların, bu protokoller karşılığında, sunacakları hizmet kalitesinin dışında ilgili kurumlara "promosyon" adı altında ayni veya nakdi ek mali imkanlar sunabildikleri ifade edildi. Yazıda şöyle denildi:

"Sunulan bu ek mali imkanların tasarrufuna ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamakla birlikte uygulamada bu imkanlar kurum hizmetlerine tahsis edilebildiği gibi çalışanlara da paylaştırılabilmektedir.

Bankalar tarafından verilen promosyonların dağıtımı hususundaki düzenleme çalışmaları devam etmekle birlikte, bu aşamada sunulan bu ek malı imkanların ne şekilde kullanılacağının, yukarıda belirtilen uygulama çerçevesinde tahakkuk daireleri tarafından kararlaştırılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir." Türk Büro-Sen'in yaptığı çalışmaya göre, şu ana kadar banka promosyonlarını çalışanlarına ödeyen bazı kurumlar şöyle:

? Maliye Bakanlığı (Merkez)
? Adalet Bakanlığı (Merkez)
? Amasya Defterdarlığı
? Çankırı Defterdarlığı
? Bingöl Defterdarlığı
? Kayseri Adliyesi
? Beyşehir Vergi Dairesi Müdürlüğü
? Kulu Cumhuriyet Savcılığı
? Hatay Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü
? Altındağ İlçe Nüfus Müdürlüğü
? Afyonkarahisar Defterdarlığı
? Kütahya Tavşanlı Belediyesi

"100 YTL'LİK KAZANIM OLACAK"

Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kamu kuruluşlarının, memur maaşlarını ödedikleri bankalarla yaptıkları "promosyon anlaşmalarından" sağlanan ek mali imkanlardan çalışanların yararlanabilmesi için başlattıkları girişimleri yaklaşık 2 yıldır sürdürdüklerini söyledi.

Bankalarla yapılan anlaşmalarla sağlanan "promosyon" adı altındaki ek gelirlerin memurların yararına değil, genellikle kurum yararına işlerde kullanıldığını anlatan Yokuş, bu mali imkanlarla makam odalarının yenilendiğini, makam araçlarının değiştirildiğini savundu.

Maliye Bakanlığı'nın, yaptıkları ilk başvurular karşısında böyle bir gelir olmadığı yönünde görüş bildirdiğini ileri süren Yokuş, Muhasebat Genel Müdürlüğü'nün son kararında, "promosyon gelirlerinin" varlığının kabul edildiğini ve bu imkanın değerlendirilmesinde tahakkuk dairelerinin yetkilendirildiğini bildirdi. Yokuş, bu kararla çalışanların bu imkandan yararlanmasının önünün açıldığını kaydetti.

Yokuş, konuyla ilgili olarak Danıştay'da açtıkları davanın devam ettiğini dile getirerek, "Dava sonunda 'banka promosyonlarını' memurlar için kazanılmış hakka dönüştürmek istiyoruz. Böylece 'banka promosyonları' konusunda memurlar ya da onların temsilcisi sendikalar da taraf olabilecek" diye konuştu.

Bazı kamu kurumlarının banka promosyonlarını çalışanlarına paylaştırdığına işaret eden Yokuş, amaçlarının bu uygulamayı tüm kamu kurumlarında yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı.

Yokuş, 'banka promosyonlarıyla' sağlanan ek gelirin yaklaşık 2.5 milyon memura, yılda ortalama 100 YTL tutarında kazanç getireceğini söyledi.

Fahrettin Yokuş, her şeye rağmen 'banka promosyonlarını' çalışanlara paylaştırmayan kuruluşlar üzerinde personel baskısı yaratacaklarını, gerekirse her memurun dilekçelerle kuruma başvurmasının sağlanacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber