Büyükşehir Belediyesi'nden Tabela krizi açıklaması

Haber Giriş : 25 Ocak 2006 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları tarafından Uğur Mumcu'nun ölümünün 13. yıldönümü sebebiyle Meydan Kavşağı'na konulduktan sonra kaldırılan 'Uğur Mumcu Meydanı' tabelası konusunda Büyükşehir Belediyesi yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "Gazeteci yazar Uğur Mumcu'nun ölümün 13. yıldönümü olan 24 Ocak günü şehrimizin Mevlana Caddesi ile Burhanettin Onat Caddesi'nin kesişim noktası olan Meydan Kavşağı'nda, bir siyasi partinin gençlik kolları tarafından, yasalara aykırı olarak militanca bir tavır içinde, 7 yıl önce alınan ancak hukuki bir geçerliliği olmayan Muratpaşa Meclis kararına istinaden şehrimize hiç yakışmayan bir tavır sergilenmiştir. 3030 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun uygulama yönetmeliğinin 38/k maddesinde meydan, cadde, sokak ve parklara isim vermek, bu yerlere konulacak anıt, heykel, büst ve diğer benzeri sanat eserlerini tespit etmek görev ve yetkisi Büyükşehir Belediyesi'nin görevleri içerisinde olmasına rağmen, Muratpaşa Belediye Meclisi'nin 6.10.1999 tarih ve 64 sayılı kararıyla bu meydana Uğur Mumcu Meydanı ismi verildiği tespit edilmiştir. Yine Muratpaşa Belediyesi'nin daha önceden buna benzer bir isim verme ile ilgili meclis kararı, Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin 2000/107 esas 2001/533 karar no ile geçersiz sayılmış ve bu kararın Büyükşehir Belediye Meclisi'nce alınması gerektiği hükme bağlanmıştır. Muratpaşa Belediye Meclisi'nin 6.10.1999 tarih ve 64 sayılı kararından sonra Büyükşehir Belediye Meclisimizce bu hususla ilgili alınmış herhangi bir meclis kararı bulunmamaktadır. 3030 Sayılı Yasa'nın yerine 2004 yılında yürürlüğe konulan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Yönetimi Kanunu'nda da isim verme yetkisi Büyükşehir Belediyesi görev ve yetkilerindedir. 5216 Sayılı Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne kadar Büyükşehir Belediye Meclisi'nden bu hususta alınmış bir meclis kararı bulunmamaktadır" denildi.

Yapılan açıklamada ayrıca, "Yasalar çerçevesindeki Büyükşehir Belediyesi görev ve yetkileriyle ilgili maddeyi yok sayarak, ilk kademe belediyesince alınan benzeri kararların geçerli olmadığına dair mahkeme kararını hiçe sayarak, ülkemiz ve kentimizin huzur ve hizmet anlayışı ile yönetilmesinden rahatsız olan bazı çevreler, Antalya'ya ve Antalyalı'ya verilecek hizmette bizleri engellemek düşüncelerinde başarılı olamayacaklardır. Gazeteci yazar Uğur Mumcu'yu siyasete alet etmek de demokrasi adına uygun bir yaklaşım değildir. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki bir noktada kanun bilmez bir tavır içerisinde militanca bir yaklaşımla tabela dikilmesinin ne denli doğru olduğunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Demokrasiye hiçbir yararı olmayan bu tavır, her zaman, her yazısında hukukun üstünlüğünü dile getiren gazeteci yazar Uğur Mumcu'ya yapılan en büyük saygısızlıktır" ifadelerine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber