İmara aykırı balkon ve istinat duvarı nedeniyle evleri mühürlendi

Mardin'in Midyat İlçesi Şenköy Beldesi'nde yaşayan 75 yaşındaki Hasan Araz'a ait ev, belediye tarafından balkon ve istinat duvarının imara aykırı olduğu gerekçesiyle mühürlendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Haziran 2013 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İmara aykırı balkon ve istinat duvarı nedeniyle evleri mühürlendi

Mardin'in Midyat İlçesi Şenköy Beldesi'nde yaşayan 75 yaşındaki Hasan Araz'a ait ev, belediye tarafından balkon ve istinat duvarının imara aykırı olduğu gerekçesiyle mühürlendi. Araz ailesi kapısı müherlenen evlerine istinat duvarının üzerindeki tel örgüyü kaldırıp, girip çıkmaya başladı.

Midyat'a bağlı Ak Partili Şenköy Belde Belediye Başkanlığı, Yeni Mahalle Zafer Caddesi Numara 19'da bulunan müstakil binanın isnat duvarı ile balkon kolonlarının projede belirlenen ruhsata aykırı yapıldığı gerekçesiyle yıkım kararı verip, evin kapısını mühürledi. Evde yaşayan Mehmet Araz, eşi Hasine Araz ile engeli olan çocukları Hasan Araz, jandarma nezaretinde evden çıkarılarak, evin dış kapısı belediye tarafından mühürlendi. Yaşlı çift, evlerinin dış kapısı mühürlendiğinden dolayı, 2 metre uzunluğundaki isnat duvarı üzerine bulunan tel örgüyü keserek, eve girip çıkmaya başladı.

Belediye tarafından evlerinin mühürlenmesine tepki gösteren Mehmet Araz, "Evimin tapusu var, ruhsatı var, harç pusulası var. Her şeyi var. Niye kapıma mühür vurdular. Sebebi nedir. Evimin ruhsatı var. Evimin vergisini veriyorum. Bu sene de 212 TL emlak vergisi yatırdım. Nasıl kapıyı mühürlüyorlar. Hangi kanunda yazıyor. Hangi gerekçeyle kapımıza mühür vuruyorlar. Ne yaptık. Evim ile belediye arasındaki mesafe 30 metredir. Aramızda Midyat-Mardin karayolu geçiyor. 2009 yılı Şubat ayında evim için 4 bin 450 TL ödeyerek ruhsat aldım. Aldığım ruhsat 3 kat için ve balkon da var içinde. Bu 4,5 yıldır belediye niye balkonun kaçaktır, yapma demedi. Niye yaptın diye söylemediler. Şimdi söylüyorlar" dedi.

Yaşlı olmalarından dolayı evden çıkarılmalarına bir anlam veremediklerini kaydeden Araz, "Biz yaşlıyız. Ben ve eşim 75 yaşındayız. Oğlumda 25 yaşında özürlüdür, raporu var. Eşim böbrek hastasıdır. Ben de 4 defa anjiyo oldum. Kalp hastasıyım. Bizleri çok mağdur ettiler. Bu mağduriyetimizin devlet tarafından giderilmesini istirham ediyoruz. Bu büyük haksızlıktır. Evim kaçak değil. Niye bu mühür vurulmuş anlamış değilim. Yetkililerin biran önce bu mührü kaldırılmasını istiyorum" dedi.

Araz, yıkım kararının iptali için mahkemeye başvuracaklarını sözlerine ekledi.

Şenköy Belde Belediye Başkanlığı'nın mühürleme ile ilgili aldığı kararda, "Yapının Batı tarafında kalan bölümde imar mevzuatına aykırı inşaat yapılmış sınır ihlali yapıldığı, inşaatın ruhsatsız olduğu yapılan ölçüm ve kontrollerden anlaşılmıştır. Bu nedenle Belediye Meclisi'nin aldığı karar ve tutanaklar gereğince ihlalin söz konusu olan alanlarının yıkımı gerçekleşecektir. 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci Maddesine göre Belediye Meclis'imizde alınan karar üzerine belediye giriş kapısındaki ilan panosunda ilan yapılmış ve kanuni sürenin tamamlanmasına rağmen yapı sahibi hiçbir müracaat ya da işlem yapmadığı görüldüğünden şahsa tebligat yapılmış sayılmış olup, tebligat süresi sonunda yapının mühürlenmesi ve tatil edilmesi gerektiğinden; 3194 Sayılı İmar Kanunu'nun 32'nci maddesine göre belediyemiz yetkili elemanlarınca yapının batı cephesindeki giriş kapısından mühürlenerek, mühür zabıt varakası ilgisine okutup açıklandıktan sonra imza altına alınmıştır" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber