Cerrahi ve sıcak kemoterapi yaşamı uzatabilir

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Emel Canbay, son yıllarda gelişmiş ülkelerde ileri tıbbın sunduğu imkanlar dahilinde başarıyla uygulanan Sitoredüktif Cerrahi ve Sıcak Kemoterapi'nin ileri evre karın içi kanserlerine karşı hastaların yaşam sürelerini uzattığını, yaşam kalitelerini artırdığını söyledi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2013 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cerrahi ve sıcak kemoterapi yaşamı uzatabilir

Özel Meltem Hastanesi Genel Cerrahı Doç. Dr. Emel Canbay, son yıllarda gelişmiş ülkelerde ileri tıbbın sunduğu imkanlar dahilinde başarıyla uygulanan Sitoredüktif Cerrahi ve Sıcak Kemoterapi'nin ileri evre karın içi kanserlerine karşı hastaların yaşam sürelerini uzattığını, yaşam kalitelerini artırdığını söyledi.

Doç.Dr. Emel Canbay, çoğunlukla mide, kalın barsak, apendiks ya da yumurtalıklarda başlayan kanserlerin karın içine yayılmış olan hastaların bir kısmında karnı su toplayıp şiştiğini, günden güne zayıflayıp halsizleştiğini belirterek, "Karında toplanan su aralıklar ile çekilir ancak yeniden daha fazla olarak birikmeye devam eder ve kaçınılmaz sona doğru hızla yaklaşılır. Bu süre zarfında hasta umutsuzluğa düşebilir. Bazı hastalar bu dokulardaki hastalıkları nedeni ile laparoskopik ya da açık yöntemle ameliyat edilmiş ve hastalığı tekrarlamış ya da yayılmaya devam eden hastalardır" dedi.

"Doktor: ne yerse yesin" dedi olarak halk arasında tabir edilen durumun genelde bu hasta için yapılacak bir şey kalmadığı anlamında kullanıldığını belirten Canbay, şöyle konuştu: "Bu hastalar yakın zamana kadar tıbbi deyimi ile inoperabl yani ameliyat edilemez ya da ameliyat şansını kaybetti olarak değerlendirilen hastalardır. Ancak, Amerika'da Sugarbaker tarafından başlatılan bu yeni tedavi yaklaşımı bu hastalar için bir umut kapısı oldu. Bu tedavide göz ile görülen kanserli doku ve yayıldığı yerler karın zarının (peritonun) da alındığı bu konuda eğitim almış cerrahlar tarafından yapılan sitoredüktif cerrahi adı verilen cerrahi tedaviyi takiben ameliyat esnasında kanser ilaçlarının ısıtılarak karın içine sıcak kemoterapi uygulanmasını kapsamaktadır' demektedir. Bu ameliyat yaklaşık 7-10 saat arası süren ameliyatlardır. Kanserle bulaşan her organın tek tek alınıp vücut gözle görülen kanserli dokulardan temizlendikten sonra gözle görülmeyen kanser hücreleri de uygulanan sıcak kemoterapi ile yok edilmeye çalışılmaktadır. Kemoterapinin sıcak olarak verilmesinin sebebini sıcağın tümörleri yok edebilme özelliği ile açıklamaktadır. Bu tedavinin başarı şansı yüzde 100 olmamakla beraber yine de denenmesi tavsiye edilir."

Doç.Dr. Emel Canbay, tam bir umut vaat etmemekle birlikte gelişmiş ülkelerde ilerlemiş tıbbın sunduğu, cerrahi ve sıcak kemoterapinin kombine uygulandığı bu tedavi şeklinin bu tür hastalara bir tedavi seçeneği olarak sunulduğunu vurgulayarak, "Tedavi şansı olmadığı düşünülen ve farklı organlardan başlayan kanserleri olan bu durumdaki hastalar için de farklı yanıtlar sağlanıyor. Hastaların bir kısmı uzun süreli sağ kalabilmekte hatta iyileşebilmektedir. Umudun bittiği anda tedavisi bırakılan ileri evre kanser hastalarının bir şansının daha olabileceğini asla unutmayın" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber