Maliye Bakanı tarafından açıklanan 52 maddelik yeni vergi paketi ile özel iletişim vergisi sürekli hale getirildi ve konutlara ait çevre temizlik vergisi bundan sonra su faturaları ile tahsil edilecek
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, düzenlediği basın toplantısında, 52 maddelik yeni vergi düzenlemeleri ile son bir yılda şimdiye kadar yapılanları anlattı.
Bakan Unakıtan`ın verdiği bilgiye göre, yeni düzenlemeler kapsamında özel iletişim vergisi sürekli hale getirildi. Cep telefonu aboneliğinin tesisi sırasında alınan özel işlem vergisi, bu verginin kapsamına alındı.
Bu arada konutlara ait çevre temizlik vergisinin, su faturası ile tahsili sağlanıyor. Böylece çevre temizlik vergisinin ödenmesi için, ayrıca belediyeye veya başka bir kuruma gidilmesine gerek kalmayacak. Verginin tutarı, tüketilen su miktarına bağlandı.
Darülaceze ve Kredi ve Kredi Yurtlar Kurumu`na ait öğrenci yurtları da, vergiden müstesna tutuldu.
Vergi tahsilatının bankalar araclığıyla yapılabilmesine altyapı oluşturmak amacıyla, yıllık gelir ve kurumlar vergisi, katma değer vergisi, geçici vergi, gelir vergisi stopajında beyan ve ödeme süreleri farklılaştırıldı.
Vergi tahsilatının bütünüyle bankalar aracılığıyla yapılabilmesine imkan sağlamak üzere düzenleme yapma yetkisi alındı.
Eğitime katkı payı ve özel işlem vergisine tabi iş ve işlemler, mahiyetlerine uygun bir vergileme yapabilmek için, ilgili kanunlarda düzenleme yapıldı.
Söz gelimi, beyannameler üzerinden alınan pay ve vergi, damga vergisi kanunu, şan oyunları üzerinden alınan pay ve vergi, gider vergileri kanunu kapsamına alındı.
Özel işlem vergisine tabi bazı iş ve işlemler için, yeni bir vergi getirilmedi.
Söz gelimi, uçak biletleri üzerinden alınan pay ve vergi, cep telefonu abonelerinin
her yıl ödedikleri vergi. Eğitime ayrılan kaynağın azalmaması için, bazı vergilerden
pay verilmesine yönelik düzenleme yapıldı.
HARÇLAR KANUNU
Yeni düzenlemeler kapsamında, vize müracaatında bulunan vatandaşlardan ``müracaat
parası`` veya ``işlem parası`` adı altında ücret tahsil edilmesi ve vize verilmese
bile alınan bu paraların iade edilmemesi uygulamasının yaygınlaştığı görülerek,
benzer bir uygulamanın Türkiye tarafından da yapılabilmesi için, Dışişleri bakanılığına
yetki veriliyor.
Bu kapsamda ikamet tezkeresi harcının, kalınan süreye bağlı olarak alınması sağlanıyor.
Döviz kazandırıcı faaliyetlerle ilgili işlemlerde, 3505 sayılı kanunun gecici maddesiyle asğlanan ve süresi bu yılın sonunda biten istisna uygulaması, kalıcı hale getirildi.
Yatırım kredileri için aranan yatırım teşvik belgesi şartı da kaldırılarak, istisna uygulaması sadeleştirildi. Benzer düzenleme, harçlar açısından da yapıldı.
haber7