Trabzon'da organ bağışı başvuruşunda rekor artış

Trabzon'da organ bağışı başvurusunda bir önceki yıla oranla önemli oranda artış yaşandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2013 12:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trabzon'da organ bağışı başvuruşunda rekor artış

2012 yılının tamamında Trabzon genelinde 165 kişi organ bağışı başvurusunda bulunarak organ bağışı kartını alırken, 2013 yılının Haziran ayı döneminde ise bu rakam 455'e ulaştı. 2012 yılında 4 kişiden (akrabadan) böbrek alınarak nakil bekleyen yakınlarına nakil yapılırken, beyin ölümü gerçekleşen 7 kişiden de böbrek alınarak toplam 11 böbrek nakli gerçekleştirildi. Aynı yıl içinde kadavradan alınan 3 karaciğer ise organ bekleyen kişilere takıldı.

2013 yılının 6 aylık döneminde ise 2 kişiden (akrabadan), beyin ölümü gerçekleşen 3 olmak üzere toplam 5 tane böbrek nakli yapılırken aynı dönemde kadavradan alınan 3 adet karaciğer organ nakli bekleyen hastalara takıldı.

2013 yılında KTÜ Farabi Hastanesi'nde Haziran ayı itibariyle 22 beyin ölümü gerçekleşirken, bunların aileleriyle yapılan iletişim sonucu 3 tanesi kabul görerek organları alınarak hastalara takıldı.

Aynı dönemde Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 3 beyin ölümü gerçekleşirken, yakınları organ bağışına yanaşmadı. Haçkalı Baba Devlet Hastanesi'nde ise 5 tane beyin ölümü gerçekleşmiş ve bunlardan biri organları alınarak kalbi Antalya'ya, Karaciğer'i KTÜ Farabi Hastanesi'nde 2 böbreği ise Samsun'a gönderilerek buradaki hastalara nakledildi.

Öte yandan Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü şehrin muhtelif yerlerinde her ayın Cuma günü organ bağışı konusunda stantlar açarak halkı bağış yapması konusunda bilgilendiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber