YÖK'ün araştırması: Öğretmenlik risk altında

Haber Giriş : 29 Ocak 2006 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu'nun yaptığı araştırma, öğretmenlik mesleğinin tehlike içinde olduğunu ortaya koydu. Bu yıl yapılan Eğitim Fakülteleri Araştırması, 50 dekan ve 1239 öğretim elamanı ile görüşülerek hazırlandı. Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) da iletilen araştırmada öğretim görevlilerinin dile getirdiği sorunlar şöyle:

Yasal düzenlemelerden şikâyet: Öğretim elemanlarının yüzde 82'si yasal düzenlemelerin akademik çalışmaları engellediğini belirtti. Araştırmaya katılanlar, fakültelerini öğretmen yetiştirmek için yeterli bulmuyor, araçların uygun olmadığını, bilimsel çalışmalarının desteklenmediğini düşünüyor.

Adaylar yetersiz: Öğretim elemanlarının çoğu, nitelikli öğretmen yetişmediği görüşünde. Yüzde 72'si öğrenci seçiminden memnun değil. Akademisyenler, iyi öğretmen yetiştirmenin koşullarını şöyle açıklıyor: "Fakültelerin örgüt kültürü, öğretmen yetiştirmeye uygun olmalı. Meslek bilgisi kadar etik değerler de kazandırılmalı. Eğitim programı günün koşullarına uygun olmalı. Akademisyenlerin niteliği artmalı. Öğretmen eğitiminde ölçüt belirlenmeli bu ölçütlere uymayan fakülte kapatılmalı."

'Yetersiziz' itirafı
Bizde de eksik var: Öğretim elemanları mesleki yönden birbirlerini yetersiz görüyor. Akademisyenler, 'Öğretim elemanı nasıl yetiştirilmeli?' sorusuna şu yanıtı verdi: "Akademik alt yapısı olan üniversitelerde eğitim almalı. En az iki yıl öğretmenlik tecrübesinden sonra öğretim elemanı olmalı. Yeterli dil seviyesine ulaşmalı. Doktora sonrası altı ay süre ile yurtdışına gönderilmeli. İstatistik ve araştırma bilgisi verilmeli.

AB'ye uyum zor: Öğretim elemanlarının yüzde 82'si, öğretmen adayı öğrencilerinin AB'ye uyum sağlayamayacaklarını düşünüyor, gerekçelerini şöyle sıralıyor: "Yabancı dil eğitimi yetersiz. Bilgi teknolojileri yeterince kullanılamıyor. Alan bilgisi az. AB'ye karşı önyargılı tutum var. Kültürel farklılıklara karşı tahammül sınırı düşük. Kentli değerler içselleştirilememiş. Öğretim elemanları akademik ve entelektüel anlamda yetersiz. Ekonomik kaygılar, kalite beklentisinin önüne geçiyor."

Kapatılsın: Akademisyenlerin çoğu Anadolu öğretmen liselerini yetersiz görüyor Lisede öğretmenlik eğitiminin hatalı olduğunu belirterek bu öğrencilere ek puan verilmesini doğru bulmuyor. Bir kısmı bu okulların kapatılmasından, bir kısmı da iyileştirilmesinden yana.

Öğretim elemanlarının beşte dördü, fakültelerinde uygulanan ders geçme sistemini uygun bulmuyor. Akademisyenlerin en az üçte biri, değişen ilk-öğretim ve ortaöğretim programlarını uygun bulmuyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber