TRT'den önce kıyafet sansürü, sonra açığa alma

Haber Giriş : 29 Ocak 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT'deki 'Gün Başlıyor' programı, dansçı Gülüm Pekcan'ın 'açık kıyafeti' nedeniyle sansürlenmek istendi. Yapımcı Safiye Genli sansür talimatına karşı geldiği için açığa alındı, sunucu İkbal Gürpınar ise işten ayrıldı.

1994'ten beri TRT'de görev yapan Gürpınar ayrılma gerekçesini şöyle anlattı: "30 Aralık'ta konuk Gülüm Pekçan'dı. Pekçan zeybek oynadı. Üzerinde askılı bir bluz ve şalvar vardı. Gösterisi sırasında yapımcımız aranmış ve 'Bu kadını derhal programdan çıkarın' talimatı verilmiş. Kıyafet değiştirmek için yayından çıkınca Pekçan'a tekrar içeri giremeyeceği söylendi. O da ağladı ve 'Bana hayat kadını muamelesi yapıyorsunuz' diye tepki gösterdi. Pekçan değerli bir sanatçıdır. Hatta TRT kendisinin belgeselini yapmıştır. Yapımcımız Safiye Genli dayanamadı ve 'Sen konuğumuzsun içeri girebilirsin' dedi. Pekçan'a kot ve daha kapalı bir bluz giydirerek tekrar yayına soktuk. Ancak Genli'nin kararı, yapımcılıktan alınmasına neden oldu. Ben de zaten tepkili olduğum için maddi sıkıntıları da göze alarak ayrılmaya karar verdim." Gürpınar son zamanlarda 'sabah programında çok güldüğü için' TRT yönetiminin üç kez uyarı toplantısı yaptığını da belirtti.

'Bu bir zihniyet sorunu'
Pekçan ise uzgün: "Gösterimi, zeybek dansı ile açtım ve bittikten sonra kıyafetimi değiştirmek için soyunma odasına girdim. Safiye hanım yanıma geldi, kendisine telefon geldiğini programın devamına katılmamam gerektiğini söyledi. Çok şaşırdım. Çıkıp çıkmamam konusunda tartışmalar oldu. Ben ayrılmaya karar verdim ve normal kıyafetlerimi giydim. Safiye hanımın ricası üzerine yayın bitmeden tekrar içeri girdim ve gösterimi bitirdim. Yapılanların şahsıma olduğunu düşünmüyorum. Bu bir zihniyet meselesi. İki değerli insan işinden oldu, buna üzülüyorum."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber