Antalya'nın karbon ayak izi çıkarılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin "Antalya'nın Karbon Ayak İzi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı", Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde hibe almaya hak kazandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Haziran 2013 11:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antalya'nın karbon ayak izi çıkarılacak

Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz aylarda karbon salınımının azaltılması ve bu konuda farkındalık sağlanmasına yönelik Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi'ni (European Comission Covenant of Mayors) imzalayarak katılım sağlamıştı. Sözleşmeye istinaden, Büyükşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden olan Temiz Enerji Projeleri kapsamında başlatılan "Antalya'nın Karbon Ayak İzi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı", yerel kalkınma ajansı olan BAKA'nın 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde hibe almaya hak kazandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Turizmde Türkiye'nin başkenti olan Antalyamızın, enerjide de ön planda olmasını istiyoruz. Enerji tüketiminin düşürülebilmesi ve temiz enerji kaynaklarının kullanılabilirliliğinin arttırılabilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz" diye konuştu.

Proje kapsamında, Antalya'nın karbon ayak izinin de çıkarılacağını belirten Başkan Akaydın, "Ülkemizde ilk defa il ölçeğinde böyle bir çalışma yapılıyor. Diğer illere de örnek olacak bir projeye başlıyoruz" dedi.

Proje dahilinde Antalya'nın; konut, işyeri, otel, sanayi, tarım, okul, hastane, yol, sokak aydınlatma ve kamu binalarının elektrik tüketimleri, şehir içi ulaşımda kullanılan tüm araçların egzoz emisyonları, katı ve sıvı atık bertaraf envanteri, tarım kaynaklı salınımların yanı sıra Antalya ormanlarının yangın bilgilerinin de ilgili kurumlardan toplanacağı bildirildi. Bu bilgiler çerçevesinde 'Antalya'nın Karbon Ayak İzi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı' çıkarılacağı kaydedildi.

KARBON AYAK İZİ NEDİR?

Karbon ayak izi; birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşuyor: 'Doğrudan/birincil ayak izi' ve 'dolaylı/ikincil ayak izi.' Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım (sözgelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür. İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber