Kürtçe öğretmen adayları mezun oldu

Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kürdoloji Enstitüsü, ilk mezunlarını verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2013 19:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kürtçe öğretmen adayları mezun oldu

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Kürdoloji Enstitüsü'nde tezsiz yüksek lisans programına katılan 500 öğrenci mezun oldu.

Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, MAÜ Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, herkes gibi kendilerinin de birim olarak barış sürecinin başarıya ulaşmasını istediklerini söyledi.

Çocuk bir ayakkabı boyacısının bile işlerinin iyi olup olmasının sürece bağlı olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bir çocuk bile bu barış sürecinin farkındadır. Allah korusun başarısızlığa uğraması halinde neye mal olacağını bilmeyen yoktur. 30 yıldan beri akmakta olan bir kan vardı. Bu kan hem Kürt'ün hem de Türk'ün kanıydı. Sayın Başbakanımız hem de BDP'nin yetkilileri artık böyle gitmeyeceğine karar verdiler, birlikte taşın altına ellerini koydular ancak bir şeyin başlaması kadar devam etmesi de önemlidir. Bu çözüm sürecinin biran önce sonuçlanmasını arzu ediyoruz. 4 aydır bu sürecin içerisinde geçtik. Ne asker cephesinde 'şehitler ölmez' sloganları yükseliyor. Ne de Kürt siyasi muhalifi cephesinde 'şehit na mirin' sloganı yükseliyor. Eğer bu sloganları tekrar dinlemek arzusu varsa ve buna gönlü razı oluyorsa buyursun sabote etsin. Bu barış ilerlemezse ne Kürdoloji kalır ne Türkoloji kalır. Bunu kesinlikle bilelim."

Fethullah Gülen'in son zamanlardaki çözüm süreci değerlendirmelerinin önemli olduğunu belirten Yıldırım, "Bir iki ay önce biliyorsunuz BDP'nin bazı yetkilileri hoca efendi ile görüşmeye gittiler. Son derece olumlu geçen bir görüşmeydi. İyi ki de BDP heyeti oraya gitti. İyi ki görüşmeler başarılı geçti. Hoca efendi de bir beyanat verdi. Oda verdikten sonra süreçten biraz daha eminim " ifadesini kullandı.

Törene katılan Irak Bölgesel Yönetimi Eğitim Bakanı İsmet Halid ise Dohuk Üniversitesi ile Artuklu Üniversitesi arasında yapılan anlaşma yapıldığını belirterek, "Bu anlaşma 2 üniversite arasında bir köprü görevi gördü. Bu köprü, karşılıklı etkileşim ve irtibatlarla devam edecek. Her türlü işbirliğine hazırız" şeklinde konuştu.

Bölgesel yönetim olarak 4 araştırma enstitüsü açacaklarını, Artuklu Üniversitesi'nden mezun olanlara bu enstitülerin kapısının açık olduğunu kaydeden Halid, gelecek olanları en iyi şekilde ağırlayacaklarını sözlerine ekledi.

Dereceye giren öğrenciler de Kürtçe ve Zazaca yaptıklarını konuşmalarda duygularını dile getirdiler.

Konuşmaların ardından bölüm birincisi Ömer Barası, kütüğe Kürtçe plaket çaktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber