5 kişinin öldüğü yangın davasında işyeri sahibinin cezası onandı

İZMİR'in Karabağlar İlçesi'nde bir kapı imalathanesinde Nisan 2011'de 5 kişinin öldüğü yangınla ilgili 'taksirle ölüme ve yangına neden olmak' suçundan yargılanıp, 10 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan işyeri sahibi Şafak Odabaşıoğlu'nun cezası Yargıtay tarafından da onandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 01 Temmuz 2013 18:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 kişinin öldüğü yangın davasında işyeri sahibinin cezası onandı

Olay, 16 Nisan 2011'de ön tarafı Yeşillik Caddesi'ne, arka tarafı 5900'üncü Sokak'a bakan, Şafak Odabaşıoğlu'na ait 'Odabaşı Kapı' adlı kapı imalathanesinde patlama meydana geldi. İşyeri ve önündeki iki araç alev aldı. İmalathanede, kimyasal ve ahşap malzemelerin bulunması, yangını büyüttü. Kapı imalathanesindeki yangın, aynı işi yapan yan taraftaki Mustafa Güzel'e ait parke dolu depoya da sıçradı. Alevleri söndürmeye çalışan itfaiye erlerinden Tanju Kardaş (43), Ozan Avşar (35), Hakan Çöplüoğlu (43), Mustafa Anşin (52) ve İsmail Çağlayan (34), devrilen parkelerin altında kaldı. Yaralanan itfaiye erleri, hastaneye kaldırıldı. Bir çocuk babası itfaiye eri Ozan Avşar, hastanede yaşamını yitirdi. Yangının söndürülmesinin ardından yapılan araştırmada, işçiler Mustafa Demiralay (33), eniştesi Memik Yener Erbaş (39), Harun Cirit (32) ve Mustafa Kurt'un (33) cesetlerine ulaşıldı. 4 işçinin yanarak yaşamını yitirdiği belirlendi. Olayla ilgili gözaltına alınan işyeri sahibi Şafak Odabaşıoğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde geçen yıl yapılan son duruşmaya, 15 yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan işyeri sahibi Şafak Odabaşıoğlu, avukatı İsmail Haydaroğlu ile ölenlerin avukatları ve yakınları katıldı. Savcı mütalaasında, 4 kişinin ölümünden dolayı Şafak Odabaşıoğlu'nun cezalandırılmasını, itfaiye eri Ozan Avşar'ın ölümünden dolayı beraatini talep etti. Suçlamaları kabul etmediğini ifade eden sanık Şafak Odabaşıoğlu da tahliyesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanığı 4 işçinin ölümünden dolayı 10 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Ölen itfaiye eri Ozan Avşar'ın davasından sanığın beraatine, bu dava dosyanın da ayrılmasına karar verildi. Sanık ve avukatı kararı temyiz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay, yerel mahkemenin verdiği cezayı onadı. Yargıtay, onama kararını mahkemeye ve taraflara gönderdi.

TAZMİNAT DAVASI REDDİLDİ

Yangında can veren itfaiye eri Ozan Avşar'ın ailesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne karşı açtığı tazminat davası ise reddedildi. Avşar'ın ailesinin açtığı tazminat davasında bilirkişi, "İtfaiye çalışanlarının görevleri hayatlarını tehlikeye atarak yangını söndürmektir" diye rapor vererek belediyenin kusurunun olmadığını belirtti. Raporu dikkate alan mahkeme de davayı reddetti. Hakim ayrıca dava açan Ozan Avşar'ın eşi Gizem Sarışık Avşar, kızı Eda Berrin Avşar ve babası Salim Avşar'ı davadan dolayı belediye avukatlarına 11 bin TL avukatlık ücreti ödemeye mahkum etti. Ölenlerin ve Ozan Avşar'ın işyeri sahibi Şafak Odabaşı'na karşı açtıkları tazminat davaları ise henüz sonuçlanmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber