Kepçe kulak ameliyatlarına yoğun ilgi

Toplum arasında alay konusu olan kepçe kulak ameliyatlarına son zamanlarda ilginin arttığı kaydedildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2013 22:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kepçe kulak ameliyatlarına yoğun ilgi

Kepçe kulağın, fonksiyonel bir bozukluk yaratmayan fakat sosyal hayatta bazı hastalar için önemli problem olduğunu ifade eden Özel Tekirdağ Yaşam Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Deniz, "Bu tarz fiziksel bozukluklar, özellikle çocukluk çağında, kendine güven konusunda sorunlar yaratabilmektedir. Estetik kusurlar özgüven problemlerine neden olabilmektedir. Bu duruma çocuğun çevresindeki yakınları da olumsuz katkı yapabilmektedir. Kusurdan sürekli bahsedilmesi, kusur tarif edilirken "çok kötü, biçimsiz, çok çirkin" gibi sıfatların çocuğun yanında kullanılması kalıcı psikolojik etkilere neden olabilmektedir. Bu nedenle aile kepçe kulak gibi herhangi bir sorun fark ettiğinde çocuğa çok belli etmeden bir uzmana başvurmalıdır. Yaşı ne olursa olsun hastanın rızasının alınması ameliyatın olumlu etki yapmasını kolaylaştırır. Tabii ki yapılacak bir ameliyat ile tüm psikolojik sorunların giderileceği düşünülmemelidir." dedi.

Kepçe kulak düzeltme ameliyatları için ideal zamanın okul çağı olduğunu belirten Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Murat Deniz, "Araştırmalarda çocukların en çok okulda bu sorunlarının farkına vardığı gösterilmiştir. Erişkinler tarafından çoğunlukla kepçe kulaklı çocuklar sempatik algılanırken çocuklar birbirlerine karşı daha acımasız olabilmektedir. Bunun dışında da kepçe kulak düzeltme ameliyatları erişkin dönemde her yaşta uygulanabilmektedir." dedi.

Kepçe kulak estetiğinin yaşı küçük çocuklarda, tamamen uyumasını sağlayan genel anestezi altında yapıldığı bilgisini veren Op. Dr. Deniz, "Büyük çocuklar ve erişkinlerde ise kısmi uyuşturma yetmektedir. Ameliyatta kulak arkasındaki oluktan yapılan kesi ile kıkırdaklara ulaşılır. Kıkırdak fazlası var ise çıkarılır. Kalan kıkırdaklar yumuşatılır ve şekillendirilir. Daha sonra dikişler ile kulak olması gereken forma getirilir. Baş ile olması gereken açıklık ayarlanır. Ameliyata son verilir. Erişkin hastalar ameliyat sonrası hemen taburcu edilmektedir. Çocuk hastada şayet genel anestezi verilmiş ise bir gece yatış önerilmektedir." dedi.

Kepçe kulak düzeltme ameliyatı sonrasında yaklaşık 15 gün kulakta şişlik ve morarma olduğunu kaydeden Op. Dr. Deniz, "Ağrı ilk birkaç gün görülmekte ve çoğunlukla tablet Ağrı kesiciler ile giderilebilmektedir. İkinci gün banyoya izin verilmektedir. İlk 15 gün gece ve gündüz, ikinci 15 gün sadece gece, sporcu saç bandı ile kulakların korunması önemlidir. Ameliyat sonrası kanamalar, enfeksiyonlar nadir olarak görülebilmektedir. Geç dönemde görülebilecek bir problem de kullanılan iç dikişlerin görünür hale gelmesidir. Bu sorun dikişler alınarak giderilebilmektedir." dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber