Tartışmalı oturumda ulaşıma zam

DENİZLİ Belediye Meclisi'nin tartışmalı oturumunda toplu taşıma ücretlerine yüzde 9.38 zam yapıldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Temmuz 2013 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tartışmalı oturumda ulaşıma zam

CHP Grubu'nun TBMM'de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) yetkilerinin devrini protesto ederek meclisi terk ettiği oturumda halk otobüslerinde sivil bilet 1.60 liradan 1.75 liraya, öğrenci bileti ise 1.25 liradan 1.35 liraya yükseltildi.

Denizli Belediye Meclisi'nin dün yapılan temmuz ayı oturumu tartışmalı başladı. TBMM Genel Kurulu'nda TMMOB yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devrini öngören yasanın geçmesine CHP'li meclis üyeleri tepki gösterdi. Denizli Belediye Meclisi CHP Grubu üyeleri, tepkilerini meclis oturumunu terk ederek gösterdi. Meclisi terk etmeden önce gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Teoman Sancar, durumu sert bir dille eleştirip, “AKP iktidarının yaptığı operasyonla ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB ve bağlı odalar işlevsizleştirilmektedir. Yerinden yönetim kuruluşları olan belediye ve meslek odalarının Anayasa'ya rağmen hak, yetki ve görevleri elinden alınmaktadır. TMMOB yüreğinde insan sevgisini, yurtseverliğini, baskı ve zulüm yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi tekniği emperyalizmin ve sömürgelerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıdır. Bu nedenle CHP Grubu olarak bu duruma tepkimizi meclisi terk ederek gösteriyoruz” dedi.

TARTIŞMA ÇIKTI

CHP'liler Meclis Başkanı ve İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi eski Başkanı Şamil Çınar'ı da bir TMMOB üyesi olarak protestoya davet etti. Sancar'ın TMMOB'u anlattığı cümlelere katılmadığını belirten ve TMMOB'u eleştiren Şamil Çınar ile CHP grubu arasında bir süre sözlü tartışma yaşandı. CHP Grubu'nun tutumunu ve TMMOB'u eleştiren Çınar, “TMMOB'un ülkemizin gerçekleriyle uzaktan yakından alakası yoktur. Ben TMMOB'da geçmişte görev aldım. TMMOB Genel Kurulu'nda da, İnşaat Mühendisleri Odası Genel Kurulu'nda da mesleki anlamda hiçbir şey bulamadım. Keşke bu ülkenin geleceği, insanları için çalışsaydı. Biz de burada onların sesi olsaydık. Genel kurula katıldığımda sanki yasa dışı bir örgütün genel kuruluna katılmış gibi hissediyordum kendimi. Orada durmaktan bile hicap duyuyor, varsa söylemlerimi dile getiriyor, toplantıyı terk ediyordum. Yaptıkları tek şey var; o da iktidar kim olursa olsun hükümetin karşısında olmak, yasa dışı örgütlerle bağlantıları devam ettirmek. Ben bunu yaşadım. Böyle bir kuruma hizmet etmenin anlamsız olduğunu gördüm. Ve uzaklaştım. Ben böyle bir birliğin nesini savunacağım” diye konuştu. Tartışmanın ardından CHP Grubu, Meclis'i terk etti.

TOPLU ULAŞIMA ZAM

Tartışmaların ardından toplu taşımaya yüzde 9.38 zam yapılmasını öngeren komisyon raporu görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan gelen raporla çalışma, maliyet ve mazot fiyatlarındaki artıştan dolayı toplu taşıma ücretlerine yüzde 9.38 oranında zam yapılması önerildi. Ak Parti'li 21 üyenin oylarıyla teklif kabul edildi. 4 MHP'li üye çekimser oy kullandı. Alınan kararla halk otobüslerinde sivil bilet 1.60 liradan 1.75 liraya, öğrenci bileti ise 1.25 liradan 1.35 liraya yükseldi. Minibüs fiyatları da aynı şekilde düzenlendi. Halk otobüslerinde 80 kullanımlık sivil paso ücretleri 80'den 85 TL'ye, öğrenci paso ücretleri de 45'ten 50 TL'ye yükseldi. Yeni taşıma ücretlerinin Valilik olurunun ardından 10 gün içinde yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber