Ordu'da fındık hasadında çocukların çalıştırılması yasaklandı

ORDU Valiliği, kentte fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçük çocukların, yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılmasını yasakladı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Temmuz 2013 17:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ordu'da fındık hasadında çocukların çalıştırılması yasaklandı

Fındık hasadında çalışacak olan işçilere ise 35 ile 38 lira arasında ödeme yapılacak.

Ordu Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, kentte bu yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan 'Karadeniz Bölgesi Fındık Üretilen İllerde Mevsimlik İşçilerinin Çocuklarının Bahçeden Uzak Tutulmasına yönelik 2013 yılı Eylem Planı' gereğince Ordu'da çocukların fındık bahçelerinde çalışmasının önlenmesi amacıyla denetim yapmak üzere Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İşkur) tarafından gerekli denetimlerin olacağı belirtildi. Fındık toplama işlerinde 16 yaşından küçük çocukların, yaşlı ve hasta işçilerin çalıştırılması yasaklandı.

Fındık toplama işlerinde çalışacak işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın yemeğin iş veren tarafından karşılanması halinde günlük net 35 lira, yemek işçilere ait olursa günlük net ücretin ise 38 lira olarak ödeneceği açıklandı. Kilo ile toplanan bahçelerde çuvalcılar 65 lira, aşçılara 55 lira, katır ile fındığı taşıyanlara günlük 110 lira, kilo ile fındık toplayan işçilere kilo başına 40 kuruş ödenecek. İşkur İl Müdürlüğü'nden 'Aracı Belgesi' olmayan işçi başı, dayıbaşılara ise iş verilemeyecek. 15 işçiye kadar dayıbaşılara günlük 65 lira, 15 işçiden fazlası için ise günlük 75 lira ödeme yapılacak.

İşverenlerin çalıştırdıkları işçilerin kimliklerini muhtarlıklar aracılığı ile Tarım Müdürlükleri, İşkur Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve en yakın güvenlik birimlerine bildirmeleri gerektiği, kimliği bulunmayanlara ise iş verilmemesi gerektiği de belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber