Eski öğrencinin hukuk mücadelesi

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bölümü'nden bu yıl mezun olan 24 yaşındaki Hakan Hekim, facebook'taki paylaşımları nedeniyle aldığı okuldan iki dönem uzaklaştırma cezasıyla ilgili mahkemenin verdiği iptal kararının Danıştay tarafından da onanması halinde, SDÜ Rektörlüğü'ne maddi ve manevi tazminat davası açacağını söyledi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Temmuz 2013 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eski öğrencinin hukuk mücadelesi

SDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bölümü'nde, 2011- 2012 akademik yılında 4'üncü sınıf öğrencisi olan Hakan Hekim, hakkında açılan disiplin soruşturmasına karşı hukuk yoluna başvurdu. Hekim'in sosyal medya üzerinden paylaştığı yazılar nedeniyle Bölüm Başkanı Doç. Dr. Fatih Kılınç, 5 Aralık 2011 tarihinde öğrenci hakkında disiplin soruşturması açılması istemiyle dilekçe hazırladı. Fakülte Disiplin Kurulu, bölüm başkanlığı ve bölüm öğretim elemanlarına bilişim yoluyla iftira ve hakaret ettiği gerekçesiyle öğrenciye okuldan iki yarı yıl uzaklaştırma cezası verdi. Ceza, Nisan 2012 itibariyle onandı ve uygulamaya geçirildi.

HUKUKA AYKIRILIK SAPTAMASI

Bunun üzerine öğrenci Hakan Hekim, hakkında verilen kararı yargıya taşıdı. SDÜ Rektörlüğü hakkında dava açan öğrenci, Isparta İdare Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda 'sosyal paylaşım sitesinde yazdıklarının eleştiri sınırları içerisinde olduğunu, hakaret etmediğini, işlediği öne sürülen fiilin karşılığının 2 yarıyıl uzaklaştırma cezası olmadığını, cezanın sınavlar öncesi verilmesi nedeniyle okulun 2 yıl uzama ihtimali bulunduğunu' dile getirdi.

Mahkeme Kasım 2012'de verdiği kararda; öğrencinin suçlama ve eleştirilerinde tehdit ve hakaret içeren sözlerin yer almadığını, soruşturma raporunda da hangi sözlerin tehdit ve hakaret görüldüğüne ilişkin tespitin yapılmadığını, bu haliyle sözlerin ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilebileceğine kanaat getirdi. Mahkeme kararında, öğrencinin bu yazılarla öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında huzurun bozulmasına sebebiyet verildiğini, ancak bunun karşılığının, Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'ne göre okuldan 1 haftadan 1 aya kadar uzaklaştırmak olduğuna yer verildi. İdare Mahkemesi tüm bu tespitlerden sonra, bölümün verdiği iki dönem uzaklaştırma cezasının hukuka aykırı olduğunu belirterek kararı iptal etti.

SINAV HAKKI İSTEĞİNE RED

Bunun üzerine Hekim disiplin kuruluna dilekçe vererek, aldığı cezadan dolayı giremediği son sınıf sınavlarına girmek için hak tanınmasını istedi. Ancak kurul, öğrencinin sınavlara girebilmesi için derslere devam mecburiyeti olması gerektiğini belirterek, devam yapmadığı için talebi reddetti. Bu kurul kararı nedeniyle öğrenci o sınavlara ancak 1 yıl sonra girebildi.

BENİ MAĞDUR ETTİLER

Hakan Hekim, hak etmediği halde uzaklaştırma cezası aldığını ve bunun sonucunda 1 yıl geç mezun olduğunu söyledi. Hakan Hekim, hakaret ve tehditte bulunmadığını, bölümün yetersiz olduğu, bazı kişilere ayrıcalık tanındığı gibi eleştirilere yer verdiğini ifade etti. Hekim, "Bana sınav hakkı verin dedim, devam etmediğim için bu hak tanınmadı. Oysa devamsızlık yapmamın nedeni okuldan uzaklaştırılmış olmam. Bu nedenle bir yıl geç mezun oldum. Belki şimdiye kadar atamam yapılmış ve işime kavuşmuştum" dedi.

Şu anda İdare Mahkemesi'nin verdiği kararın Danıştay'da olduğunu kaydeden Hekim, Danıştay'ın mahkeme kararını onaması halinde SDÜ Rektörlüğü'ne maddi ve manevi tazminat davası açacağını söyledi. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber