BDDK Başkan Yardımcısı Fikret Sevinç başkanlığında hazırlanan ancak rafa kaldırılan ?Kurumsal Yeniden Yapılanma Raporu', Kurum'daki sorunları gün ışığına çıkardı.

Haber Giriş : 21 Aralık 2003 07:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDDK Başkan Yardımcısı Fikret Sevinç başkanlığında hazırlanan ancak rafa kaldırılan ?Kurumsal Yeniden Yapılanma Raporu', Kurum'daki sorunları gün ışığına çıkardı.

Raporda, ??Zamanında doğru bilgi akışı olmuyor. BDDK'da kararlar son dakikada alınıyor, aceleye geliyor'' denildi.

Halkın sırtına 8.5 katrilyon liralık bir yük binmesine yol açan İmarbank olayının ardından, bir türlü doyurucu cevapların verilemediği ??Hani bankacılık sektörü yeniden yapılandırılmıştı, nerede, nasıl hata yapıldı? BDDK gözetim, denetim görevini neden yerine getirmedi'' sorularının cevaplarını, BDDK'da hazırlanıp sonra rafa kaldırılmış bir rapor veriyor.

Hürriyet, bankaların ?mali fotoğrafının' düzenli olarak çekilip aylık raporlar halinde Kurul'un önüne gitmesini sağlayacak bir model öngören ?Kurumsal Yeniden Yapılanma Raporu'nu ortaya çıkardı.

BDDK bünyesinde hazırlanan rapor, İmarbank olayıyla birlikte kritik önemi günışığına çıkan ?Erken Uyarı Sistemi' konusunda, bir model öneriyor.

BDDK Başkan Yardımcısı Fikret Sevinç başkanlığındaki kurum çalışanlarından oluşan bir ekibin hazırladığı 141 sayfalık rapora, Dünya Bankası'ndan Robert Liu, ABD Hazine'sinden Bill Sudman da katkıda bulundu.

BDDK NEDEN ETKİN ÇALIŞMIYOR:

Raporda ?BDDK Neden Etkin Çalışmıyor?'' sorusuna cevap aranıyor. Kurum içi sorunlar konusunda ciddi bir özeleştiri yapıldığı dikkat çeken raporda BDDK'nın en önemli eksiğinin, ?Entegre çalışan risk odaklı bir denetim sistemi' olduğu vurgulandı.

KARARLAR SON DAKİKADA ALINIYOR:

Kurum'daki eksiklikler ve sorunlar nedeniyle, karar alıcı organ olan BDDK'ya ?zamanında ve doğru bilgi akışının mümkün olmadığı' vurgulanan raporda ??Bu tablo, son dakikada, yeterince irdelenmeden, aceleyle alınmış veya gecikmiş kararlarla karşılaşılmaktadır'' denilmesi dikkat çekiyor.

BDDK NASIL DAHA ETKİN OLABİLİR:

BDDK bünyesinde eksik işlevlerin tamamlanması ve risk odaklı entegre denetim için üç ayaklı bir model örgütlenme modeli öneriliyor:

Denetim ve Gözetim Alt Komiteleri: Bankalar Yeminli Murakıpları, İzleme Dairesi, Değerlendirme ve Uygulama Dairesi ve ilgili diğer dairelerden birer kişinin katılımıyla.

Denetim ve Gözetim Üst Komitesi: (Bankalar Yeminli Murakıpları Başkanı, Değerlendirme ve Uygulamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı, İzlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısının katılımıyla)

Sistemik Risk Komitesi: (Ekonomik Politikalar Dairesinin başkanlığında, Mali Sektör politikaları dairesi, Risk ve Gözetim Teknikler Dairesi, Bankalar Yeminli Murakıpları, Değerlendirme ve Uygulama Dairesi ve İzleme Dairesi'nin katılımıyla).

NASIL ÇALIŞACAK:

Komiteler ?her ay' birimlerinde toplanan bilgileri biraraya getirerek, ?her bankanın' durumunu inceleyecek. İncelem sonucunda, ?aylık, standart ve resmi bir rapor' hazırlayarak bankanın son durum hakkında bilgi verecek. Bu komite hazırlayacağı raporda, banka açısından yeni riskler gelişmişse alınacak önlemleri ?vakit geçirmeden' önerecek.

Sevinç: Denetim sırasında raporlama önem taşıyor

BDDK Başkan Yardımcısı Fikret Sevinç, Kurum bünyesinde çok iyi yetişmiş, deneyimli, ??Harvard'da ders verebilecek kapasitede'' bir insan malzemesi bulunduğunu belirterek, Raporun amacının, sistemin ihtiyaç duyduğu sinerjiyi yaratmak olduğunu söyledi. Dünyadaki örneklere bakıldığında, ?çok daha entegre denetim sistemleri kurulduğunu' söyleyen Sevinç, ??Denetim sürecinde, standart ve periyodik raporlama hayati önem taşıyor. Yapmaya çalıştığımız bunu sağlayacak bir model önermekti'' dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber