Bursa'da geçen yıl intihar eden 135 kişi'den 109'u erkek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Bursa'da intihar olayları artarken, intihar edenlerin çoğunluğunun ise evli kişiler olduğu belirlendi.2011 yılında 85 kişi intihar ederken, bu rakam 2012 yılında 135'e yükseldi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 18 Temmuz 2013 12:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bursa'da geçen yıl intihar eden 135 kişi'den 109'u erkek

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Bursa'da intihar olayları artarken, intihar edenlerin çoğunluğunun ise evli kişiler olduğu belirlendi. 2011 yılında 85 kişi intihar ederken, bu rakam 2012 yılında 135'e yükseldi. İntihar eden 135 kişiden 74'ünün evli olduğu, 109'unun ise erkek olduğu ortaya çıktı. Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gülay Dirik, "Kadınlar yaşamlarını sürdürmek için erkeklerden çok daha fazla neden bulabiliyor. Kadınların hayata bağlılıkları, umutları ve daha kolay sosyal destek almaları erkeklerden çok daha önde" dedi.

Nüfusu 3 milyona yaklaşan, sanayi ve gelişmişlik açısından Türkiye'nin dördüncü büyük kenti Bursa'da intihar olayları arttı. TÜİK Bursa Bölge Müdürlüğü verilerine göre 2011 yılında 85 olan intihar sayısı, 2012'de 135'e yükseldi. Araştırmada intihar edenlerin büyük bölümünün evli kişiler olduğu belirlendi. İntihar edenlerin 109'u erkeklerden oluşurken, intihar eden 135 kişiden 74'ünü evliler oluşturuyor.

EN FAZLA İNTİHAR ORTA YAŞ GRUBUNDA

Bursa'daki intihpar vakalarının çoğunluğunu 45- 54 yaş grupları arasında olanların oluşturduğu, geçenyıl bu yaş grubundan 39 kişinin intihar ettiği kaydedildi. İntihar nedenleri arasında hastalık birinci, aile geçimsizliği ve geçim zorluğu ikinci sırada yer alıyor. Yaşamına son verenlerin büyük bölümü kendilerini asarak öldürüyorlar. Bunu ateşli silah kullanmak ve yüksekten atlama takip ediyor.

'KADINLARIN YAŞAMI SÜRDÜRME İSTEĞİ DAHA FAZLA'

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Gülay Dirik, insanların yaşamı sürdürme isteği azaldıkça intihar olaylarının arttığını söyledi. Erkeklerin bu konuda kadınlar kadar güçlü olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Dirik, şöyle dedi:

"Kadınlar yaşamlarını sürdürmek için daha çok neden bulabiliyor. Kadınların hayata bağlılıkları, umutları daha fazla. Kadınlar daha kolay sosyal destek alabiliyor. Dini engeller de kadınlarda daha fazla öne çıkıyor. Kadınlar belki erkeklerden daha fazla intihar girişiminde bulunuyor ama, kesin ölüme varan intiharları erkekler daha kolay gerçekleştirebiliyor."

'KRONİK HASTALIK VE PARASIZLIK BULANIMA SOKUYOR'

Evlilikte çiftlerin bir birlerine destek olmasının çok önemli olduğunu, evlilik kalitesi düşünce, karı- koca arasındaki destek azalınca, intihar olaylarının yaygınlaştığınıanlatan Doç. Dr. Dirik, intihara meyilli olan kişilerde görülen genel özellikler arasında, başkalarına yük olduğunu düşünmelerinin yer aldığını açıkladı. -

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber