İftar sofrasının vazgeçilmezi: Dikenli incir

Çukurova bölgesinde "kaynana dili" olarak bilinen dikenli incir, açlık hissini bastırması nedeniyle özellikle oruç tutan vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2013 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İftar sofrasının vazgeçilmezi: Dikenli incir

Yaprağının dile benzemesi, kabuğunda dikenli olması nedeniyle halk arasında "kaynana dili" olarak adlandırılan dikenli incir, maşayla toplanıp dikenleri kabuğundan ayrıldıktan sonra yeniyor. Dikenli incir, açlık hissini bastırması nedeniyle ramazan ayından vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen meyve haline geliyor.

Kayalık arazide, kaktüsü andıran yapraklarının ucunda doğal olarak yetişen bu meyve, toplanması zahmetli olmasına karşın lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çukurova bölgesinde kendiliğinden yetişen dikenli incirin organik bir ürün olduğunu söyledi.

Akdeniz iklimine özgü bu kaktüslerin meyvesinin ''Hint inciri'' veya ''Frenk inciri'' olarak da bilindiğini hatırlatan Can, 5-10 santimetre uzunluğundaki meyvenin içerisinde çok sayıda çekirdeğin bulunduğunu ifade etti.

Can, bu meyvenin hasadının, çiğ tanelerinin dikenin uçmasını önlediği için sabah ve akşam gün batımı öncesi yapıldığını dile getirdi.

Dikenli incirin sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiğini anlatan Can, şunları kaydetti:

"Açlık hissini bastırması nedeniyle oruç tutanlar tarafından da tercih edilen, C vitamini yönünden zengin olan bu meyve, vücut direncini arttırıyor ve insana güç veriyor. Ayrıca şeker hastalarına da iyi gelen dikenli incirin kolesterolü düşürdüğü de biliniyor."

Can, tanesi 50 ila 75 kuruştan satılan ve özellikle Çukurova'da yaygın olarak tüketilen meyvenin önümüzdeki yıllarda daha çok rağbet göreceğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber