Gökçebey'de kazı çalışmaları

Gökçebey ilçesine bağlı Üç burgu mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında 2010 yıllık gümrük binası bulunduğu bildirildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Temmuz 2013 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gökçebey'de kazı çalışmaları

Gökçebey ilçesine bağlı Üç burgu mevkiinde yapılan kazı çalışmalarında 2010 yıllık gümrük binası bulunduğu bildirildi.

Yapılan kazı çalışmalarına ilişkin konuşan Kdz. Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, Filyos Nehri Liman kompleksinde Roma dönemine ait gümrük binası kalıntılarının ortaya çıktığını açıkladı. 2009 yılında yaşanan sel sonrası ortaya çıkan kalıntılar nedeniyle bölgenin önce tescillenip birinci derece SİT alanı ilan edildiğini söyleyen Mercan, kalıntıların suyla tahrip olmaya başlaması nedeniyle bölgede kurtarma kazısı yürüttüklerini kaydetti. Geçen yıl ilk çalışmayı temizlik adı altında Filyos kazı ekibiyle birlikte yaptıklarını belirten

Mercan, şöyle konuştu: "Geçen yıl çalışmamızda ağırlıklar, çanak-çömlek parçaları, kandil gibi eserler ortaya çıkarttık. Bunlar Milattan Sonra 3. Yüzyıla ait eserler. Burası antik dönemde Filyos nehrinden denize gemi taşımacılığı yapılan bir yer. Gümrük binasının temel kalıntıları. O dönem altı düz gemilerle Filyos nehrinden denize taşımacılık yapıyorlarmış nehir boyunca. Bu da taşımacılık yapılan yerdeki gümrüğün temel kalıntıları. Tabi buradaki kalıntılar suyla birlikte kaybolmaya başlayınca çalışmamızı hızlandırdık. Vatandaşlarımız orasını tahrip etmeye başlayınca kurtarma kazısı yapmaya karar verdik. 10 işçi ile geçen Pazartesi çalışmaya başladık. Amacımız gümrük binasının temeline kadar inip, kültür varlıklarını ortaya çıkarıp müzemize kazandırmaktır."

Kalıntıların Milattan Sonra 3. yüzyılda Genç Roma dönemine ait olduğunu belirten Mercan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu kalıntılar daha sonraki dönemlerde de kullanılmış olabilir. Bunu kazdıkça ortaya çıkan bulgulara göre daha da netleştireceğiz. Buna daha çok nehir limanı diyebiliriz. Orada örneğin ağırlıklar çıktı. O ağırlıklarla göndereceğiniz bir mal tartılıyor ve öyle gönderiyorsunuz. Onu ifade ediyor. Bronz ağırlıkların üzerinde figürler var. Ağırlıkların üzerinde Zeus var. Bunları müzemize kazandırdık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber