Pamuk üreticisini aşırı yağış vurdu

İLKBAHAR'da yağışların mevsimin normallerinin üstünde gerçekleşmesi nedeniyle ektikleri tohumlar çürüyen Diyarbakırlı pamuk üreticileri 2'nci kez tohum ekmek zorunda kaldı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Temmuz 2013 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pamuk üreticisini aşırı yağış vurdu

Üreticiler, her 100 dönüm için 50 bin lira zarar ettiklerini söyledi.

Diyarbakır merkeze bağlı Karpuzlu Köyü'nde bu yıl 100 dönümlük arazilerine pamuk eken çiftçiler Orhan Onur ve Ahmet Yıldız çiftçiler, İlkbahar mevsiminde aşırı derecedeki yağışların ilk ekimde tohumlarını çürüttüğünü ve bu nedenle de ikinci kez tohum atmak durumunda kaldıklarını söyledi. Tarlalarını ikinci kez sürdükleri için büyük bir maddi kayıp yaşadıklarını belirten Ahmet Yıldız, ilk ekimin boşa çıkması üzerine Diyarbakır ve bölge genelinde bu yıl pamuk tohumlarının 40- 45 gün gecikmeli ekildiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu sene Orhan arkadaşım ile beraber 100 dönümlük arazimizde pamuk ekelim dedik. Tarlamıza 300 kilo tohum attık. Ancak, İlkbahar mevsiminde aşırı derecede gelen yağışlar, tarlalarımızı neredeyse bataklığa dönüştürdü. Bu nedenle attığımız tohumumuzun tamamı oksijensizlikten çürüdü. 40- 45 gün sonra 2'nci kez tohum atmak durumunda kaldık. İlk ekimde kilosunu 6 bin liradan aldığımız tohumu, ikinci ekim için 9 bin liradan almak durumunda kaldık. Zam gelmiş dediler. Mecburen 300 kilo tohum daha almak zorunda kaldık. İlk tohum yetişmediği için ikinci ekim için 27 bin lira ödemek durumunda kaldık. Buna traktör ve işçi masrafı ile ilaçlamasını hesaplarsak bu sene en az 50 bin lirazarar ettik."

'GEÇEN YIL DA DÜŞÜK FİYAT KAZANDIRMADI'

Geçen sene pamuk alım fiyatının çok düşük olduğu için kendilerine bir şey kalmadığını ifade eden Orhan Onur şöyle devam etti:

"Geçen sene pamuk alımı kilosu bir lira idi. Biz tarlada pamuk toplayan işçilerimize kilo başına 50 kuruş ödedik. Yani işçiler topladıkları pamukta bize ortak oldu. Bunun çapası var, bakımı var, sulaması var. Mesela Dicle Nehri'nde traktöre bağlı bir motor ile tarlamıza su çekiyoruz. Su motoru, haftada bin 500 lira mazot yakıyor. Bu ayda 6 bin liraya tekabül ediyor. Eğer bu sene alım 2 liranın altında olursa zarar ederiz. Çünkü bu sene işçilerin yevmiyesi 30 veya 35 liranın altında olmayacak. Bir de bu yaz sıcağında burada verdiğimiz emek var ki, bu hepsinden çok daha önemlidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber