Bayındırlık Bakanı Ergezen'in yaptığı incelemeler sonucunda ihalesiz işlerde toplam 824 milyon dolar, 32 milyon mark ve 309 trilyon lira fazla ödeme yapıldığı saptandı
Türkiye'de trilyonların boşa harcandığı bir kez daha belgelendi. Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, yaptırdığı inceleme sonucunda, İller Bankası ile Karayolları, Yapı ve Afet İşleri Genel Müdürlüklerince gerçekleştirilen ihalesiz işlerde toplam 824 milyon dolar, 32 milyon Mark ve 309 trilyon TL'lik fazla ödeme yapıldığını saptadıklarını bildirdi.
Bakan Ergezen, bakanlığın bütçesi hakkında TBMM Genel Kurulu'nda yapmayı planladığı konuşma ile ilgili olarak bir kitapçık bastırdı. Kitapçıkta, "kamu vicdanını derinden yaralayan ve vatandaşların devlete olan itimadını sarsan yolsuzluk ve usulsüzlüklerin üzerine gitmenin" hükümet olarak üzerinde durdukları en önemli hususlardan birisi olduğu belirtildi.
Karayolları Genel Müdürlüğü, İller Bankası Genel Müdürlüğü ile Yapı ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü görev alanlarındaki iş ve işlemlerin soruşturulduğunu anlatan Ergezen, "Karayolları Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen 'İhalesiz işler' ile ilgili 24 adet yol yapım işinde toplam 714 milyon ABD doları tutarında usulsüz keşif artışı verildiği belirlendi" dedi. Buna yol açan kamu görevlileri hakkında 'Soruşturma izni verilmesi' kararları verildiğini, kamu görevlilerinin yaptığı itirazların da Danıştay 2.Dairesince reddedildiğini kaydeden Ergezen, dosyaların gereği yapılmak üzere Yargıtay ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderildiğini açıkladı.
Milletin olan malı geri aldık
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ÇEAŞ ve kepeze el koymadıklarını, şirketlerin tüzel kişiliğinin devam ettiğini kaydetti. Güler, ''Biz, devletin, milletin olan varlıklarını geri aldık'' dedi. Elektrik Üretim AŞ'nin, ''yanlış kullanımdan dolayı, mukaveleye uyulmadığı için'' varlıkların geri aldığını belirten Güler, şunları söyledi:
11 barajın 11'i de milletin parasıyla yapılmıştır. (Verin bunları bize de borcumuzu
ödeyelim) diye bir ifade geçiyor. Bunlar zaten onların malı değildi, burada
bir yanıltma var. (Özelleştirmeye karşı) diye de bir ifade var.Bu da yanlış...
Sözleşmeye uymamaktan dolayı devletin yaptığı bir
hareket var.''
D.B.Tercüman