Hükümet 'Danıştay'zede

Haber Giriş : 08 Şubat 2006 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay, son bir yıl içinde, hükümetin çok önem verdiği birçok özelleştirmede ve uygulamada yürütmeyi durdurma kararı verdi. Danıştay'ın en çok yankı uyandıran kararları, Tüpraş satışının durdurması ve Galataport ihalesinde imar planının yürütmesini durdurma olmuştu. Danıştay, Devlet Demiryolları'nda da özel işletmeye geçit vermedi. Yüksek Mahkeme Milli Eğitim ve Sağlık Bakanları'nın çok önem verdiği uygulamayı da hukuka uygun bulmadı.

Danıştay'ın en çok yankı uyandıran kararı, 4,1 milyar dolar değerindeki Tüpraş satışının durdurulması oldu. Geçtiğimiz günlerde iptal edilen Galataport ihalesinde de Danıştay, imar planının yürütmesini durdurma kararı vermişti.Ayrıca, Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin borsada satışıyla ilgili soruşturma izni vermeyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu kararı da kaldırılmıştı.

Danıştay'ın kritik bir özelleştirme kararı da demiryollarıyla ilgiliydi. Danıştay Devlet Demiryolları'nda da özel işletmeye geçit vermedi.
Ayrıca, Danıştay, el konulan İmar Bankası'ndan Hazine bonosu alanlara da ödeme yapılmasına karar vermişti. Kentbank'ın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devri de ?kesin? olarak iptal edilmişti.

Yüksek Mahkeme Milli Eğitim ve Sağlık Bakanları'nın çok önem verdiği uygulamalara da engel oldu. Son olarak, sağlıkta zorunlu hizmet uygulaması durduruldu. Öğretim kadrolarına yapılan atamalarda Başbakan'lıktan izin almasını öngören genelge de durdurulmuştu.

Danıştay, TÜBİTAK Başkanlığı'na, hükümetin karşı çıktığı Namık Kemal Pak dışında bir adayın, önerilemeyeceğine karar vermişti. Ayrıca, yaklaşık 4 bin kişiyi ilgilendiren okul müdürlerinin rotasyona tabi tutulmasını öngören yönetmeliğin yürürlüğünü durdurdu.

Danıştay'ın bir başka kritik kararı da MİT müsteşarları hakkındaydı. Mahkeme, Doğu Perinçek'e yönelik suikast girişiminde bulundukları' iddiasıyla eski MİT müsteşarları Sönmez Köksal, Şenkal Atasagun ile Mehmet Eymür ve Kaşif Kozinoğlu hakkında Başbakan Erdoğan'ın soruşturma izni vermeme kararını kaldırdı.

ntv

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber